Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspostavljen socijalni mir

Postignut sporazum: U Brodosplitu će se omogućiti sindikalni rad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je predstavnike sindikata i Uprave Brodosplita. Dogovoren je početak pregovora o novom ili izmijenjenom kolektivnom ugovoru u Brodosplitu.

Predsjednik Ivo Josipović primio je u svom Uredu Ozrena Matijaševića, predsjednika Hrvatske udruge radničkih sindikata, Zvonka Šegvića, predsjednika Nezavisnog sindikata Brodosplit, Vedrana Dragičevića, predsjednika SMH –IS, Ivana Čavku, predsjednika Radničkog sindikata Brodosplit, Pavla Matošića, dopredsjednika Nezavisnog sindikata Brodosplit, Joška Franića, glavnog povjerenika SMH-IS, te Darka Pappu, člana Uprave Brodosplit d.d., ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, pomoćnicu ministra gospodarstva Sabinu Škrtić i predstavnika Hrvatske brodogradnje-Jadranbrod Ruđera Friganovića.

Pročitajte i ovo Prosvjed sindikata Ususret Prazniku rada Hrvati ocijenili rad sindikata: Pogledajte rezultate ankete Sindikati polozili vijenac za radnike Apelirali na vladajuće Sindikati uoči Praznika rada: "Hrvatska više ne smije biti zemlja jeftine radne snage"

>>Šef splitskog škvera traži 4500 radnih dozvola za strance!

Na sastanku je postignut sporazum kojim je uspostavljen socijalni mir i otvoren postupak pregovora. Doneseni su sljedeći zaključci:

1. U Brodosplitu d.d. i svim ovisnim društvima omogući će se sindikalni rad sukladno Zakonu i drugim propisima.

2. Sindikati će Upravi dostaviti popis članova a Uprava će u roku od 5 dana sindikatima naznačiti u kojoj tvrtci-matičnom ili ovisnom društvu su sindikalni članovi zaposleni.

3. Uprava se obvezuje da će ustegnuti sindikalnu članarinu zaposlenicima za koje sindikati ustvrde da su njihovi članovi, a sindikati u slučaju spora preuzimaju odgovornost za točnost podataka, uključivši i refundaciju neopravdano uskraćenih sredstava.

4. Započet će pregovori o novom ili izmijenjenom kolektivnom ugovoru u Brodosplitu d.d. i ovisnim društvima koja su obuhvaćena procesom restrukturiranja a prihvaćeni model kolektivnog ugovora ponudit će se na pristupanje ostalim novoosnovanim ovisnim društvima. Za trajanja pregovora (3 mjeseca) Uprava i sindikati vladat će socijalni mir koji uključuje urednu isplatu plaća i poštivanje zakonskih prava radnika.

5. Za trajanja pregovora iz t. 4. sve će strane odgovorno i uz poštovanje druge strane nastupati u javnosti, sukladno obavezama koje su preuzete. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene