Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zrakoplovom iz SAD-a

Posmrtni ostaci Borisa Šprema danas će biti dopremljeni u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posmrtni ostaci predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema zrakoplovom će iz SAD-a biti dopremljeni u Hrvatsku u 13 sati.

Posmrtni ostaci predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema zrakoplovom će iz SAD-a biti dopremljeni u Hrvatsku, u sabornici će biti upriličena komemoracija, a posljednji ispraćaj uz najviše državne počasti održat će se u četvrtak na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Slijetanje zrakoplova s posmrtnim ostacima Borisa Šprema očekuje se u 13 sati u Zračnoj luci Zagreb. Dočeku će nazočiti hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović s potpredsjednicima Vlade, potpredsjednik Hrvatskog sabora i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko s potpredsjednicima Sabora, predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Igor Dragovan, ministar rada i mirovinskog sustava te voditelj liječničkog konzilija predsjednika Sabora Mirando Mrsić, i tajnik Hrvatskog sabora Slaven Hojski.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Zoran Milanović Predsjednik u Koprivnici Milanović opleo po Plenkoviću: "On je manijak, kum kriminala u Hrvatskoj"

>> Obitelj Šprema umjesto cvijeća moli priloge za liječenje karcinoma

U pratnji najviših državnih dužnosnika i članova obitelji, posmrtne ostatke Borisa Šprema će kroz postrojeni dvored pripadnika Oružanih snaga nositi šestorica pripadnika saborske straže. Posmrtni ostaci će potom biti smješteni u pogrebno vozilo, te u koloni i pod policijskom pratnjom biti otpremljeni u mrtvačnicu na groblju Mirogoj. Dolazak kolone vozila s pogrebnim vozilom pred mrtvačnicu očekuje se oko 15 sati.

U 17 sati u Hrvatskom saboru počet će komemoracija za predsjednika parlamenta, tijekom koje se očekuje obraćanje potpredsjednika Sabora Josipa Leke i predsjednika Republike Ive Josipovića. SDP će se od svog bivšeg istaknutog člana oprostiti na komemoraciji u središnjici stranke na Iblerovu trgu oko 20 sati.

Posebna regulacija prometa

Sutra će povodom posljednjeg ispraćaja predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema na Gradskom groblju Mirogoj, Ulicom Hermana Bollea te Mirogojskom cestom od rotora do Remetske ceste na snazi će biti privremena regulacija prometa. S obzirom da će od 6 do 14 sati biti zabranjen promet, zaustavljanje i parkiranje za sva vozila osim za vozila s dozvolom, autobuse ZET-a i taxi vozila Ulicom Hermana Bollea te od 9 do 14 sati Mirogojskom cestom od Remetske do Aleje Hermana Bollea, bit će pojačane autobusne i tramvajske linije koje voze prema groblju Mirogoj.

Također, u srijedu, 3. listopada, od 14 do 15 sati, mogući su kraći zastoji prometa na trasi, od Zračne luke prema Gradskom groblju Mirogoj, kojom će prolaziti kolona s tijelom pok. predsjednika Hrvatskog sabora, g. Borisa Šprema.

U mrtvačnici na Mirogoju u četvrtak će od 7:30 do 11:30 sati biti izloženi posmrtni ostaci, a uz lijes predsjednika Sabora bit će postavljene počasne straže, u kojima će se po šest osoba izmjenjivati svakih pet minuta. U zadnjoj počasnoj straži bit će najviši državni dužnosnici. Ceremonija posljednjeg ispraćaja počet će u 12 sati, obraćanjem premijera Milanovića i predsjednika države Josipovića. Crkveni obred ispraćaja vodit će monsignor Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Pogrebna povorka potom će, u pratnji pripadnika Oružanih snaga i MUP-a, krenuti do grobnice, gdje će uz najviše državne počasti biti pokopani posmrtni ostaci Borisa Šprema. Ceremoniju ukopa glazbeno će pratiti Vojni orkestar Hrvatske vojske. Monsignor Mijo Gorski predvodit će misu zadušnicu u crkvi sv. Marka, s početkom u 18 sati.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene