Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko ih ima?

Poslodavci za polovicu stranih radnika ne uplaćuju doprinose? Iza svega možda stoji hindu-portugalski val

Aktualno Galerija Strani radnik - 1 Strani radnik - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Strani radnik - 2 Strani radnik - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Strani radnik - 3 Strani radnik - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Strani radnik - 4 Galerija 1/4 >>
Za svakog drugog stranog radnika poslodavac ne uplaćuje doprinose, pokazuje statistika Ministarstva rada. Zvuči bombastično. No krije li se iza svega nebriga poslodavaca, države ili nešto što se zove hindu-portugalski val?

U Hrvatskoj je velik broj strane radne snage, i to u svim djelatnostima, od građevine i ugostiteljstva, hotelijerstva i logistike do dostave. Potrebe će u ovoj godini biti još veće.

"Relativno niska nezaposlenost i demografski trendovi impliciraju da će ta potreba za stranim radnicima rasti. Ja bih rekao da je ova procjena koja se od nedavno spominje o 200 tisuća u 2024. prilično realna", rekao je Marko Pekčec iz Zajednice agencija za zapošljavanje pri HGK-u.

No da bismo znali koliko će nam ih trebati, za početak trebamo znati koliko ih imamo sada, a to je za nadležne institucije teško pitanje. Naime, kako javlja novinar Dnevnika Nove TV Dino Goleš, broj lani izdanih dozvola za boravak i rad ne podudara se ni s jednom evidencijom koju vode u Zavodu za zapošljavanje i Zavodu za mirovinsko osiguranje, pa statistički ispada da se doprinosi ne uplaćuju za svakog drugog stranog radnika.

Pročitajte i ovo Uhićenje u Rijeci - 3 USKOK u akciji Uhićeni policajci i pročelnica u Vrbovskom: "Ništa od optužbi neće im se moći dokazati"

Lani je izdano 172.500 dozvola za boravak i rad, od čega gotovo 113.000 za novo zapošljavanje. S druge strane, za samo 87.600 njih uplaćuju se doprinosi.

Da biste zaposlili nekog iz treće zemlje, preko agencije ili sami, morate ishoditi brojne dozvole. Dok u HUP-u o svemu šute, iz Udruge Glas poduzetnika smatraju da je veća krivica za taj disbalans ipak na državi nego na poslodavcima.

"Svi imaju radne dozvole, svi imaju sve potrebne papire, Hrvatska je ionako užasno birokratizirana zemlja u kojoj ima milijardu inspekcija i niti jedan poslodavac neće su dopustiti takve stvari", smatra Dražen Orešćanin iz Glasa Poduzetnika.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Bliži se izbor Četiri kandidata za šefa DORH-a saslušat će Odbor za pravosuđe: Oporba za jednog kandidata sprema neugodna pitanja

Tromost državne birokracije nije novost, ali je nešto što se zove hindu-portugalski val. Riječ je o uigranoj shemi Nepalaca koji ciljano dolaze u Hrvatsku po papire, a potom jure ni manje ni više nego u Portugal.

"Disbalans između izdanih dozvola i ljudi koji su stvarno bili tu, ako pratimo prošlu godinu što se tiče Nepalaca, oko 30 posto je tu postojala oscilacija, tako da je u pravilu to ta linija", kaže Marko Pekčec iz Zajednice agencija za zapošljavanje pri HGK-u.

Pročitajte i ovo Denis Lovrović Fotoreporter po pozivu Preminuo fotoreporter Denis Lovrović: "Bio je jedan od najboljih"

Jedni u Hrvatsku ciljano dolaze po dozvole, drugi se razočaraju i odu u zemlje u kojima im je bolje. Počistiti treba i svoje dvorište, tvrdi ekonomski analitičar Damir Novotny i podsjeća da je Hrvatska u Europi na samom vrhu neslavne ljestvice po udjelu sive ekonomije.

"To se kreće oko 30 posto. Turska i Hrvatska. Takva visoka razina sive ekonomije omogućava zapošljavanje u sivoj zoni i tu će se morati očito nešto poduzeti u smislu bolje regulacije", objašnjava Novotny.

Pročitajte i ovo Izraelske ročnice Znaju sve o neprijatelju Bile su "izraelske oči" na granici, upozoravale su na rat, ali nitko ih nije slušao: One su prve ubijene, a nisu imale ni oružje

Ostvare li se prognoze o 200.000 stranih radnika. Bit će to drugi po veličini grad u Hrvatskoj. Bila bi i državi šteta da joj ne pune proračun.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene