Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što još?

Poskupljenjima nema kraja. Sljedeće na udaru je meso: Doznajemo što poskupljuje najviše

Tomo Hačić, vlasnik mesnice
Tomo Hačić, vlasnik mesnice Foto: DNEVNIK.hr
Poskupljenjima nema kraja. Dodatno će poskupjeti meso, a najviše svinjetina. Izvještava Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV.

Odlazak u mesnicu će više prazniti novčanik, najavljeno je poskupljenje.

Pročitajte i ovo Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne" Slika nije dostupna Doznajte Znate li koje meso širi najviše zaraza?

Tomo Hačić, vlasnik mesnice cijene nije dizao od studenog. Rekao je da cijene nisu održive pa će to morati promijeniti. "Kako su povećani nameti, troškovi porizvodnje svega morat ćemo i mi ići sa cijenama gore. Pogotovo u suhomesnatim proizvodima jer se klasično radi. Otišla je cijena i drva i svega tak da ćemo morat dizati", objasnio je.

Cijene će dizati barem 5 do 6 kuna po kili gore. Svinjetina je prva na udaru poskupljenja. Branko Bobetić iz udruge Croatiastočar istaknuo je začuđujuće podatke:  "U veljači mjesecu u tri tjedna otkupna cijena svinjskih polovica je porasla, što se nikad nije dogodilo u tri tjedna, za 0,28 eura po kg. Prema tome, neminovno je da treba doći do korekcija cijena".

Situacija na terenu, kažu proizvođači, ne odgovara stvarnim troškovima koje proizvođač ima. "To je na nekakvom održivom nivou, ali ako nam ponovno odu energenti gore, ako odu ponovno ostale stvari, ostali imputi, mi smo opet ispod granice rentabilnosti", rekao je Vlado Biškup 


Na ruku poskupljenju ide i to što je prošle godine proizvodnja svinjskog mesa u Europi pala za oko 5%, a procjene za ovu godinu predviđaju daljnji pad za 4%. Dakle, neće biti viškova ni jeftinijeg mesa iz Europe kao što je to bilo nekad. Građani na spomen poskupljenja kažu da su već navikli na rast cijena, ali će morati jesti manje mesa.

Očekuju se i nešto manje korekcije cijena govedine i junetine, kažu u udruzi Croatiastočar.
 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene