Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadaju stoku, opasni i za ljude

Napad ove opasne zmije zabilježen iznenađujuće rano. Jedna bočica spasonosnog seruma košta nevjerojatnih 18 tisuća kuna

Poskok (Foto: Pixell)
Poskok (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Poskok (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Cijeli svijet bori se s koronavirusom, a zadarski stočari muku muče sa zmijama. Ovce i koze na meti su poskoka.

Samo u ovoj godinu od zmije otrovnice stradale su 22 životinje. A naknada za štetu koju dobiju od države, poručuju stočari, preniska je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oprezno u prirodi Dječaka u Srbiji (14) poskok ugrizao za lice: "Naotekao mu je lijevi obraz, primio je protuotrov" Slika nije dostupna Dobio protuotrov Muškarca na Kalniku ugrizao poskok: "Treba biti posebno oprezan, paziti gdje se guraju ruke..."

Da se nešto čudno događa, gospođi Iki Čulini iz Pridrage bilo je jasno kad je čula da jare cijuče. "I ja san odmah rekla, to je zmija, dok je on cijuknija. Vidin tu odmah počne oticati, odmah", kazala je Čulina i dodaje da se jare javilo čim je bilo ugrizeno.

Srećom, nedavni napad u zadarskom zaleđu jare je preživjelo. Čulina kaže kako jare zoba sjemenke. "Al' ne može cicat", dodaje.

A ne može ni obitelj Čulina vjerovati da je njihova stoka ponovno zanimljiva poskocima. Lani im je od ugriza otrovnice, uginula koza. I kažu - naknade za štetu koje dobiju, mizerne su. "Trebalo bi doći 600 kuna ako ugine. Ako ostane živa - 250. Za nas je to uvijek malo, za nas uzgajivače", kazao je Marko Čulina iz Pregrade.

Pale vatru da bi se zmije povukle

Dvadesetak kilometara dalje, slična priča. Draginja Oluić u Bilišanama godinama bije bitku s poskocima. Palila je i vatru da se poskoci vrate u suhozide. "Ujede kozu, ovcu, ti vidiš da je nju ujelo, mi odmah iglom sasjeckamo, i uzmem pločicu. I istrljamo. Spasimo životinju", objašnjava Oluić.

Ipak, spasa nije bilo za dvije ovce iz njezinog stada. "Dvije su uginule, a treću sam spasila", kazala je i dodaje da je odštetu od 600 kuna dobila za jednu ovcu, a da se nada kako će je dobiti i za drugu. "Šesto kuna svaka ovca, a što meni vrijedi kad je ona meni mogla još 10 janjaca dati", pita se.

Prvi slučaj prijavljen iznenađujuće rano

Struka stočarima za borbu sa zmijama sugerira električne pastire, pastirske pse, i obvezno štapove u ruke jer ove godine poskoci napadaju ranije no ikad. "Iznenađujuće, prvi štetni događaj od poskoka je prijavljen 1. ožujka", objašnjava mr. sc. Ana Grgas, ovlaštena vještakinja Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Triput je stoka napadnuta u travnju, a u svibnju čak šest puta. Srećom, ove godine u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan napad na ljude. A važno je znati, poskoke ne smijemo ubijati. "Ne, ne, ne, ne smije. Zapravo zmija otrovnica neće napadati ukoliko se ona sam ne osjeti ugroženom" smatra Grgas.

Bočica seruma 18.000 kuna

Ugriz ove zaštićene zmije koja može narasti i do jednoga metra, u pravilu za čovjeka nije smrtonosan. No, bolje spriječiti nego liječiti. Ako vas ugrize poskok, ostanite mirni. I nazovite hitnu. No, moguće je i ugriz izbjeći, izbjegavajte visoku travu, ne gazite po žbunju bez adekvatne obuće i ne izazivajte zmije.

Hrvatska serum uvozi iz Njemačke, a bočica stoji nevjerojatnih 18.000 kuna. Novih pedeset bočica seruma trebalo bi u Hrvatsku stići u idućih desetak dana, rekli su iz Ministarstva zdravstva.

Seruma ima, u tijeku nabavka novih zaliha

Seruma ima po bolnicama u državi. Ima li ga i u Zadarskoj županiji, kazao je gost Dnevnika Nove TV dr. Vlatko Grković, zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Kako je kazao, seruma ima. "Postoje još zalihe iz Imunološkog zavoda, a u tijeku je nabavka novih količina iz Europske unije. S obzirom na to da naš Imunološki zavod više ne radi, onda nabavljamo cjepiva iz EU-a po određenim cijenama", kazao je.

"Po sezoni imamo po dvije ili tri incidentne situacije, znači dovoljno nam je pet do deset doza za sezonu", dodao je Grković.

Prevencija obućom i odjećom

Kaže da se pravilnom obućom i odjećom može spriječiti ugriz poskoka. "Treba prevenirati takve situacije, izbjegavati visoke trave i nepoznate staze. Ako se desi takva situacija, treba ostati miran, ne paničariti, pozvati hitnu pomoć, mirovati i u slučaju da je ugriz na udu, taj ud treba mobilizirati", kazao je.

Dodao da nikakve druge mjere ne treba primjenjivati već takvu osobu što prije prevesti u bolnicu gdje će dobiti serum. Također, iznimno je važno da ugrižena osoba ne sjeda sama za volan automobila.

"Jedina mjera je zatražiti pomoć, mirovati, čekati pomoć ili da netko iz pratnje odveze u bolnicu", zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene