Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjetili smo ih

Prve hrvatske petorke rođene su prije 24 godine: ''Bila je uvijek luda kuća, bilo je i svađa i mirenja''

Obitelj Prnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Obitelj Prnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obitelj Prnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obitelj Prnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obitelj Prnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Obitelj Prnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jedine hrvatske petorke (Foto: Dnevnik.hr) Jedine hrvatske petorke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Obitelj Prnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Ponukani poljskim šestorkama, otišli smo u posjet jedinim petorkama u Hrvatskoj. Danas su to 24-godišnjaci. Rođeni su u Zagrebu, žive u Donjoj Lomnici, no više nisu svi na okupu – jedan brat radi u Njemačkoj.

Gordana i Željko osam su godina pokušavali dobiti dijete i te 1995. su uspjeli. Ali umjesto jednog stiglo ih je odmah petero. Nisu još ni upoznali svijet, a tri brata i dvije sestre već su dospjeli u sve medije. Mi smo ih upoznali kad su imali 14 godina.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Družili smo se s njima i na kraju srednje škole, potom za dvadeseti rođendan. Slušali smo o njihovim planovima i snovima.

Danas su to mladi ljudi, okupirani poslom i studiranjem pa ih je teško uloviti na okupu.

''Jedan brat u Njemačkoj radi, drugi zbog obveza nije mogao biti s nama'', rekla je Mihaela Prnjak.

Ni ova obitelj, kao ni mnoge u Hrvatskoj, nije pošteđena iseljeništva. Luka je doista našao posao, ali daleko od doma. Bilo je to prvo pravo odvajanje.

''Bila je uvijek luda kuća, bilo je i svađa i mirenja'', kaže Mihaela, a Darija dodaje: ''Nekad smo se svađali, nekad mirili, ali kako smo stariji, još smo se više povezali.''

Mihaela i Darija pri kraju su studija, a Domagoj je fizioterapeut u nogometnom klubu. Da nema medija koji ih svakih nekoliko godina podsjete, ne bi se ni sjetili da su po nečemu posebniji od drugih. Jedinstveni su u Hrvatskoj, a petorke su rijetke i u svijetu.

''Bili su inkubatorima, svi su bili nedonoščad'', kaže Željko.

Danas se sve teže i rjeđe roditelji u Hrvatskoj odlučuju imati više djece, a onih koji imaju petero doista je malo. Roditi i odgojiti petero djece odjednom ni obitelji Prnjak nije bio lagan posao.

''Uskakali su roditelji. Uspjeli smo to bezbolno riješiti'', priča Gordana.

''Mogu reći da niti jednog trenutka nije mi žao jer sve to prođe, sve muke, ali ostaju nam prekrasni mladi ljudi'', dodaje.

Gordana i Željko mogu biti ponosni jer su odgojili mlade, pametne i radišne ljude. Zato i ne čudi da bi sve točno ovako i ponovili.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Senzacija ispred MORH-a: Više od 50.000 građana obišlo Perešinov MiG Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 1 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 1 Foto: MORH Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 3 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 3 Foto: MORH Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 2 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 2 Foto: MORH +0 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 4 Hrvatska Senzacija ispred MORH-a: Više od 50.000 građana obišlo Perešinov MiG 1/4 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene