Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Velik zadatak

VIDEO Zavirili smo unutar hrvatskog broda koji će spašavati imigrante na Sredozemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski brod obalne straže pomoći će u nadzoru mora i spašavanju ilegalnih imigranata koji se žele domoći europskoga tla. Naša ekipa obišla je brod koji se pridružuje velikoj međunarodnoj akciji.

Pripreme za veliki zadatak su počele. Ništa se ne prepušta slučaju. Provjerava se svaki djelić broda Andrija Mohorovičić.

Pročitajte i ovo Američka obalna straža spasila tri brodolomca nakon tjedan dana na pustom otoku. Tri brodolomca Nasukali se na pustom otoku: Hranili se samo jednom namirnicom, a evo što ih je spasilo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

'To je uobičajena akcija koju radi obalna straža od svog osnutka, zahtjevnije je u tome što ćemo biti dulje vrijeme na moru', rekao je Stipe Bilibrk, prvi dočasnik. Ovaj brod obalne straže vraćen je s nadzora ZERP-a kako bi dva mjeseca sudjelovao u humanitarnoj misiji u vodama Mediterana.

U akciji će krenuti tim od pedesetak ljudi u kojem će biti i liječnički tim, ali i borbeni spasioci. Ukoliko dođe do spašavanja imigranata, svi će biti prvo smješteni na palubi. Tu će im biti pružena sva potrebna pomoć. Nakon ukrcavanja svih osoba brod plovi prema luci. Spremni su na sve što ih čeka.

Hrvatska prihvatila 50 posto više azilanata od dosadašnjeg prosjeka

'Brod ima svoje naoružanje, ali dodatna sigurnosna procjena će pokazati ima li potrebe za ukrcaj dodatnog naoružanja', rekao je Ivo Raffanelli, zapovjednik obalne straže RH. 'Zadaća neće biti jednostavna. Očekujemo dosta izazova, ali mislim da smo sposobni i spremni za izvršenje te zadaće', rekao je Predrag Stipanović, zapovjednik HRM-a.

Brod star 44 godine bit će zadužen za nadzor i moguće spašavanje imigranata. Može primiti 250 do tristo ljudi. 'Brod je sudjelovao u okviru traganja i spašavanja po Jadranu i bilo je u obalnoj straži već jedna situacija 2012. Ispod Dubrovnika je bilo 66 imigranata i obalna straža odradila je taj posao', rekao je Stjepan Giljević, zapovjednik broda.

Dat će, kažu, sve od sebe da uspješno završe i ovu misiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene