Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka premijera

"Ja čvrsto držim kormilo u rukama. Nikakve krize nema"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković trenutno boravi u Bruxellesu iz kojega je komentirao najnovija politička događanja u Hrvatskoj vezana, naravno, uz krizu Vlade.

Andrej Plenković je upitan da komentira izjavu ministra Vlahe Orepića kojom poziva narod na izbore, a postavljeno mu je i pitanje ima li dovoljno ruku u Saboru da spriječi opoziv ministra Zdravka Marića.

"Što se tiče izjava ministra Orepića... Još jednom ponavljam, moja suradnja s ministrima iz Mosta je bila identična suradnji s ministrima iz HDZ-a ili nestranačkim kao što je kolega Marić. Sa svoje strane učinio sam sve da imamo politiku jedne Vlade, funkcionalne i učinkovite. Politika nije igrokaz, a osobito ne funkcioniranje izvršne vlasti. U momentu kada kolege dignu ruke, ne na bilo koje pitanje, pa nije to bio neki zakon tehničkog karaktera... Ovo je krupno političko pitanje koje se temelji na povjerenju. I to u situaciji da je ministar Marić s kolegama Orepićem, Šprljem i Dobrovićem ministar 15 mjeseci. Dulje nego što sam ja s njima. I u tom pogledu, ako se to dogodi na televiziji uživo, s poprilično jasnim dizanjem ruku... U politici vi nemate izbora. Ili vodite proces i odgovarate za njega ili imate nekakvu polovičnu situaciju.. To razumiju svi u ovoj zgradi (EK). Junckeru se to ne događa. Ni Angeli Merkel. Ni kolegama u drugim državama. To je jednostavno potez koji se ne radi. Distinkcija između onoga što se radi na Vladi i onoga što se radi u Hrvatskom saboru je ogromna. Manevri za ne pokazati takvu demonstraciju neslaganja i nepovjerenja su jako široki i s malo političkog iskustva to se može riješiti. Prema tome, Hrvatska je stabilna, Vlada će biti donekle rekonfigurirana, parlamentarna većina će biti osigurana. Što se tiče tih inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ministrima - to neće proći. Nijedna. Ni Mariću, a vidim danas da postoji nekakav plan za inicijativu za izglasavanje nepovjerenja potpredsjednici Vlade Martini Dalić. Ja čvrsto držim kormilo u rukama, želim stabilnu zemlju i funkcionalnu Vladu. Nikakve krize nema", poručio je Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Premijer je odgovarao i na ostala pitanja novinara.

SDP tvrdi da ima dokaze da je ministrica Dalić u sukobu interesa i da jedna odvjetnička tvrtka tvrdi da su oni napisali lex Agrokor.

"Ne vidim kakve veze to ima s ministricom Dalić i sukobom interesa".

Božo Petrov je jučer izjavio da je on upozoravao na Agrokor na sastanku na kojem ste bili i vi i da je njemu tada rečeno da hiperventilira, a g. Grmoja je rekao da je informaciju o izostanku poreznog nadzora dobio iz samog Agrokora.

"Ma dajte. Mislim da smo mi kao Vlada reagirali ne samo odgovorno, već i zaista učinkovito. Dakle, ako imate jedan ovako krupni politički, ekonomski i financijski problem kakav smo imali, onda ako ste članovi Vlade koji je vaš cilj u komunikacijskom smislu? Je li cilj da se puca sa svih strana, da se radi panika, da pada vrijednost dionica, burze... To cilj premijera i ministara nije. Nego je cilj da pripremite rješenje, stavite ga na stol, ponudite oporbi da stane iza tog procesa i onda ga upravljate. Dakle, ono što smo mi napravili je, imali smo sasvim ispravnu, jedinu moguću komunikaciju o temi koja je tu s nama. Naslijeđena ako hoćete, ali je tu. Iskomunicirali smo onako kako treba, donijeli zakon na stol... Svi koji su bitni su stali iza zakona. Od same kompanije o kojoj se radi, dobavljača, vjerovnika, zaposlenika i međunarodnih aktera... Tko nije stao iza zakona? I zašto ne bi stao? Temeljem zakona izvanredna uprava radi, sada gledaju ima li problema u knjigama. A ako ima problema u knjigama pa normalno je da netko za to mora snisiti odgovornost. Ali to ne možemo govoriti napamet, to mora utvrditi revizorske kuće i reći "našli smo nešto što ne stoji". Ako to bude tako onda će netko za to odgovarati. I to po službenoj dužnosti institucije ove države trebaju raditi. dakle, iammo proces i rješavamo problem. I na međunarodnoj razini i na unutarnjoj".

Dodao je da Hrvatskoj ne treba politička nestabilnost te da apelira na sve da shvate okolnosti u kojima se Hrvatska nalazi i da zadržimo ključnu politiku političke stabilnosti na odgovoran način.

Što kažete na Milanovićevu izjavu da Marić treba van iz Vlade?

"Nemam pojma gdje je to izjavio, nisam ga vidio mjesecima. Uostalom, ni ne zanima me", rekao je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene