Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedan teret

Porez bi uskoro mogli plaćati i za prvu nekretninu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko god je kupio stan, a da mu je to bila prva nekretnina - do sada na 50 četvornih metara, nije morao platiti porez. No, ako je vjerovati najavama iz Vlade i ta će olakšica biti uskoro ukinuta.

Vlasnika novih stanova moglo bi biti sve manje. Ministar financija Slavko Linić namjerava ukinuti oslobađanje plaćanja poreza na prvu nekretninu. Stanovi se godinama teško prodaju. Ukidanjem olakšice kupaca bi bilo još manje. 'Nijedno porezno opterećenje odnosno u ovom trenutku ukidanje oslobođenja nije dobro', rekao je Boro Vujović iz agencije za promet nekretninama.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Dobra vijest za mnoge Porezna uprava objavila kada počinje isplata povrata poreza i do kada će svima sjesti novac Ilustracija cijene divljaju Tržište nekretnina eksplodiralo! Čak je i kupnja stana isplativija od ovog poteza

Uz porez na nekretnine plan je smanjiti stopu oporezivanja nekretnina s pet na tri posto. 'Sa smanjenjem stope oporezivanja prometa nekretnina zapravo pomažete još kvalitetnijoj dinamizaciji tržišta jer kao što znate, u ovom trenutku to je tržište gotovo potpuno zamrlo', rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

>> Milanović: Nastavljaju se razgovori o uvođenju poreza na nekretnine

'A kako će to utjecati, pa možda će utjecati na cijene koliko bude veći porez odnosno ako nema olakšica možda će toliko cijene stanova biti manje', kaže Vujović. Još je vlada Jadranke Kosor ukinula olakšice za zdravstvene usluge, stambene potrebe i osiguranja kod povrata poreza.

Ova je Vlada povećala PDV, poskupjela struju i plin, smanjila prava iz kolektivnih ugovora i smanjila bruto plaću zaposlenima u državnim i javnim službama za 3 posto. Je li novi udar na građane potreban u ovom trenutku, pitaju se Linićevi kolege iz Vlade.

'Pitanje je, je li ovo trenutak da se razgovara o nekakvom ili bilo kakvom novom poreznom opterećenju s obzirom na krizu i pad životnog standarda', rekao je Grčić. 'Da li će to stupiti na snagu vidjet ćemo. Razgovarat ćemo o tome, razgovarat ćemo argumentima. To nije nešto što ćemo rješavati na cesti nego u Vladi', kaže ministrica Vesna Pusić. Ukidanjem olakšice građani bi izgubili mnogo, a država bi uštedjela oko 130 tisuća kuna na godinu. Toliko je iznosilo ukupno oslobađenje poreza na prvu nekretninu proteklih godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene