Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantno stanje

Znate li od čega umire svaki drugi stanovnik Hrvatske?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz zdravstvene neprijatelje statističari upozoravaju i na to da je znak za uzbunu pad nataliteta.

Poražavajući podaci ukazuju na to da svaki drugi stanovnik Hrvatske umire od infarkta i drugih kardio-vaskularnih bolesti. Drugi ubojica je rak. Od njega je umrlo više od 14 tisuća ljudi, dok je novooboljelih oko 20 tisuća. Uz zdravstvene neprijatelje statističari upozoravaju i na to da je znak za uzbunu - pad nataliteta.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

"Prirodni pad u Hrvatskoj za prva tri mjeseca je oko 5 tisuća i 200 ljudi, ako to projiciramo za cijelu godinu vrlo vjerojatno će u ovoj godini prirodni pad i premašiti 20 tisuća ljudi", upozorio je demograf Stjepan Šterc. 

Šterc se protivi najavi da će Vlada problem rješavati putem Uprave za demografiju, koja bi bila u sklopu Ministarstva socijalne politike.

LISTE ČEKANJA BUJAJU Na neke preglede čeka se i više od godinu dana

"Mi ćemo reagirati na taj prijedlog jer smatramo da ta problematika apsolutno treba i zaslužuje najveću institucijsku razinu". Tvrdi da je, uz gospodarstveni, demografski problem - najveći. Država ga sada misli riješiti upravom umjesto obećanim ministarstvom.

Očekivano trajanje života za oba spola je 77,6 godina. Samo za žene je 80,5, a za muškarce 74,6 godina. 

"Vodeći javnozdravstveni problemi i dalje su bolesti cirkulacijskog sustava i maligne neoplazme. Uz to bih dodao da su najčešći uzroci korištenja zdravstvene zaštite na primarnom nivou bolesti respiratornog sustava", kazao je Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene