Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Porast heroinskih ovisnika u Osječko-baranjskoj županiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Centru za prevenciju ovisnosti Osječko-baranjske županije potkraj prošle godine prijavljeno je oko 1100 ovisnika, među kojima 300 heroinskih ili dvostruko više nego 2005.

Dr. Marija Kribl, voditeljica Centra, istaknula je kako "najviše zabrinjava porast heroinskih ovisnika sve mlađeg naraštaja".

Pročitajte i ovo U sumnjivim paketima u automobilu nađen je heroin, kokain i anabolički steroidi Sumnjivi paketi Dvojac na granici pao s kilom heroina, švercali su još i kokain i steroide Ilustracija za europsko tržište Prilagođeni spremnici, dogovorene rute i više od 20 paketa: USKOK podigao optužnicu protiv švercera droge

Rekla je i da "broj prijavljenih ovisnika nije stvaran pokazatelj
stanja ovisnosti" te se "pretpostavlja da samo heroinskih ovisnika ima i do tisuću, a ukupan broj ovisnika, među kojima je najviše onih koji puše marihuanu, nije samo 1100 prijavljenih, nego doseže i 10 tisuća".

Velik je problem što sve mlađi naraštaj "ulazi u pakao droge već u sedmim i osmim razredima osnovne škole, koji, na žalost, u program odvikavanja ulaze tek nakon tri godine zbog čega i raste broj heroinskih ovisnika". Roditelji u toj "najranijoj fazi, kad djeca iz znatiželje ili drugih razloga počinju pušiti marihuanu, uglavnom ne reagiraju, nego tek kad su im djeca evidentirana u policiji ili na prijavu socijalnih radnika, a to je najčešće kad su u dobi od 16 godina".

Osječko-baranjska županija nije ugroženija drogom od nekih drugih, no "ne smijemo zaboraviti blizinu Vukovarsko-srijemske županije, odnosno Srbije i BiH te balkanski put droge koji izravno prijeti mladima na ovom prostoru", kazala je dr. Kribl.

Ocijenila je kako "svi dosadašnji prevencijski programi nisu pokazali dobre rezultate, o čemu svjedoči sve brži rast broja mladih heroinskih ovisnika" pa je "nužno pokrenuti sve snage - od države do svake životne zajednice, ponajprije obitelji i škole".

Medicinska škola i privatna Gimnazija "Gaudeamus", prva u Hrvatskoj, već nekoliko godina provode testiranje učenika na drogu i među rijetkima su u državi. Na žalost, dobre primjere tih škola ne slijede ostale, a iznenađuje ponašanje roditelja koji smatraju da bi time njihovoj djeci bila narušena ljudska i demokratska prava, istaknula je. Dodala je kako bi "na državnoj razini trebalo donijeti odluku o obveznu testiranju učenika na drogu bez obzira na to slažu li se roditelji ili ne".

Također županijski Centar za prevenciju ovisnosti predložit će
državnim tijelima da se uvede i stalno testiranje na drogu mladih vozača jer je previše poginulih na cestama, a ne smije se zaboraviti ni da mladi vozači, osim što voze pod utjecajam alkohola, uzimaju i drogu, upozorila je dr. Kribl.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene