Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Poplavljeni Vodice, Split...

VIDEO Dalmacija pod vodom: 'Vrijeme je izuzetno opasno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnim oborinama zahvatilo je u četvrtak veliki dio Dalmacije. Najgore je bilo kod Vodica, Šibenika, Splita i Makarske. Posljedice štete tek će se vidjeti.

Vatrogasci i građani ispumpavaju vodu iz podruma, kuća, ulica diljem Dalmacije. U Vodicama vatrogascima nedostaje pumpi s obzirom koliko je toga poplavljeno, rekla je reporterka Barbara Štrbac za Dnevnik Nove TV. Posljedice nevremena tek će se vidjeti.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta

Najviše kiše palo je na Dugom otoku, gdje je DHMZ-ova mjerna postaja Božava zabilježila 148 mm vodenog taloga.

Meteoalarm je u poslijepodnevnim satima veliki dio Hrvatske označio crvenom bojom, a to znači: "Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere."

Meteoalarm izdao upozorenje za izuzetno opasno vrijeme

Poplave u Vodicama i Tribunju

Mjerna postaja na otoku Prviću do 10,30 sati izmjerila je 125, a u Vodicama 100 litara kiše po metru četvornom. Vodice zbog toga jutros imaju velikih problema s poplavama. Na terenu su vatrogasci koji ispumpavaju vodu iz podruma kuća, ali i javnih ustanova.

Kako se doznaje u centru 112, poplavljena je zgrada osnovne škole te dječjeg vrtića, a pod vodom su i brojne gradske prometnice.

Zbog obilne kiše došlo je do odrona kamenja na prometnicu u Tribunju, dok je samo mjesto pod vodom. Najefikasnije prometno sredstvo je čamac.

Obilna kiša pala je i na širem šibenskom području.

Kaos i u Makarskoj

Jako grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom pogodilo je prijepodne Makarsku i dio Makarskog primorja, a u samo jedan sat palo je 40 litara kiše po metru četvornome.

U dijelovima grada u kojima odvodni kanali nisu dobro očišćeni kiša je uzrokovala pravu poplavu pa su automobili tim ulicama opreznije vozili, a na više su mjesta zbog izbačenih poklopaca sa šahtova intervenirali i radnici Vodovoda.

Vatrogasci su zbog nevremena imali petnaestak intervencija na ispumpavanju vode iz podruma i drugih prostorija, a bilo je i poplavljenih prizemlja u nekoliko hotelskih kuća. U mjestima južno od Podgore bilo je i prekida u opskrbi električnom energiji, doznaje se iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj.

Vozače se upozorava da pozornije voze zbog mogućih nanosa zemlje i šljunka na nekim prometnicama i gradskim ulicama.

Kiša ponovno 'potopila' Split

Drugu večer zaredom Split i okolicu u 18,30 sati pogodilo je jako nevrijeme praćeno obilnom kišom, koja je u vrlo kratko vrijeme ne samo potopila gradske ulice, već i podrume, prizemne stanove, kuće, sportske dvorane, pa čak i banku, a dio cesta u istočnom dijelu grada su bile zatvorene za promet, doznaje se od dežurnih službi.

U splitskom centru 112 kažu kako su u samo dva sata imali preko 300 dojava građana o posljedicama nevremena, a većinom se radilo o poplavama gotovo svih prizemnih objekata. Slična situacija je bila i u okolnim gradovima i mjestima nedaleko Splita.

Pod naletom velike količine kišnice nisu izdržali ni gradski šahtovi koji su iskakali iz svog ležišta i dodatno potapali već namočene gradske ulice stvarajući gužvu u prometu.

Najduža splitska ulica Vukovarska najteže je prošla pod naletom vode, pa je njen dio u istočnom dijelu grada u jednom momentu bio toliko potopljen da automobili nisu mogli prolaziti.

Na terenu su sve raspoložive ekipe koje pomažu u ispumpavanju vode. Splitski vatrogasci su do 20 sati već odradili 20 intervencija. Ispumpavali su vodu po gradskim ulicama, iz kuća, prizemnih stanova, sportskih dvorana, pa čak i iz jedne banke u koju je poprilično prodrla voda.

Štete od poplave će biti velike, tako barem misle vatrogasci koji zbog obima intervencija još nisu počeli detaljno zbrajati sve svoje intervencije. A kiša je na splitskom području tek započela jer lokalni meteorolozi za sutra najavljuju još obilnije oborine. (D.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene