Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teži zadaci

Trebat će se više pomučiti: Pooštreni kriteriji za upise na fakultete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova pravila upisa na fakultete za 35 tisuća hrvatskih maturanata! Tko poželi na zagrebačke fakultete odsad će se trebati dodatno pomučiti!

Većina fakulteta pooštrila je kriterije! Na državnoj maturi traži se polaganje matematike i hrvatskog na višoj razini. A ili B? Za indeks tehničkog, prirodoslovnog, nastavnog i društveno-humanističkog studija, odgovor je A. Odnosno, na državnoj maturi položena viša, A razina matematike i hrvatskog.

'Prepoznaju to i učenici. Znaju da ako se žele upisati na studij u Zagrebu, znaju da se upisuju na jedno elitno sveučilište', kazao je prof.dr.sc. Antonije Dulčić, predsjednik radne skupine za državnu maturu. Skupina je posebno secirala matematiku. Kažu, A razina nije natjecateljska. Samo sadrži malo teže zadatke i traži malo dužu pripremu.

'Svaki rezultat A razine, vrijedi 60% više nego B razina. Ako je atraktivan fakultet, poštenije je reći, već su 2 godine prošle, s B razinom nećete uspjeti jer je tolika gužva', rekla je Branka Krizmanić, ispitna koordinatorica.

>> Profesori nezadovoljni bolonjom i motivacijom studenata

'A' razina nije preplašila maturante. Kažu, konkurencija je velika, a za upis fakulteta presudan je svaki bod. 'Mi ćemo svi uzeti višu razinu, jer smo čuli od bivših maturanata da učenici koji su uzeli A razinu, imaju pravo prvenstva', kaže maturantica Dora. 'A' razina, moramo se spremiti i nema što drugo, naučiti što bolje i moliti Boga da upadnemo', dodaje maturant Filip.

Od gotovo 12 tisuća gimnazijalaca koji su pristupili ispitu iz matematike, polovica je odabrala A razinu. Za napredni hrvatski jezik, odlučilo se njih 90%. Postoci maturanata strukovnih škola nešto su niži. Nema straha, kaže radna skupina, zaoštravanjem kriterija dobro su odvagnuli. Koliko dobro, reći će nova akademska godina.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene