Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugiba i divljač

Pomor zaštićenih vrsta ptica u Slavoniji uzrokovan ilegalnim sredstvom za trovanje: Uginulo oko 50 posto populacije

Aktualno Galerija Pomor ptica u Slavoniji - 5 Pomor ptica u Slavoniji - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pomor ptica u Slavoniji - 4 Pomor ptica u Slavoniji - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pomor ptica u Slavoniji - 3 Pomor ptica u Slavoniji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pomor ptica u Slavoniji - 2 Pomor ptica u Slavoniji - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pomor ptica u Slavoniji - 1 Galerija 1/6 >>
U Slavoniji je došlo do katastrofe uzrokovane ilegalnim trovanjem glodavaca na njivama, što je rezultiralo masovnim uginućem ptica, uključujući zaštićene vrste poput škanjca mišara.

Katastrofa u Slavoniji. Otrovom koji se baca po njivama kako bi se riješio problem štetnih glodavaca, otrovane su ptice. Mnoge od njih zaštićena su vrsta.

Struka kaže, riječ je o golemom broju uginuća od oko 50 posto populacije Škanjca mišara, ali isto tako i o ilegalnom otrovu.

Pročitajte i ovo Drama u Petrinjskoj ulici Kaos u Zagrebu Vjetar ili nemar? Uzrok pada skele i dalje se utvrđuje, građani uznemireni: "Ovdje se radi očito o loše izvedenim radovima"

"Prije nekoliko dana me zvao jedan kolega. Išao je u šetnju s mladim lovačkim psom starim 6 mjeseci, i na površini od hektar i pol oraha, štenac mu je prvo donijeo jednog uginulog škanjca pa drugoga i u roku 15 minuta je našao 6 uginulih škanjaca na tako maloj površini", ispričao nam je Antun Blažević, predsjednik Lovačko saveza Osječko-baranjske županije.

Lovci su prvi primijetili pomor ptičje divljači uz lovišta i oranice. Ubrzo, otkrili su i uzrok uginuća.

Pročitajte i ovo Nova dionica za brzu cestu - 6 Doznaje Dnevnik Nove TV "Ovo je pokazatelj da građani mogu utjecati na projekte": Hrvatske ceste odustaju od planirane dionice brze ceste Dubrovnik - Zračna luka Čilipi

"Mi smo nailazili na divljač koju smo otvarali i u želucu smo točno našli onu masu koja se koristi za tretiranje protiv glodavaca", tvrdi Blažević.

Stradale ptice, ali i divljač

Otrov je namijenjen štetnim miševima i štakorima, ali na oranicama, kaže struka, jedu ga i ptice koje su stradale u velikom broju.

"Ugibaju ptice grabljivice. To su prvenstveno škanjci mišari koji su apsolutno zaštićene vrste, zatim vjetruše kliktavke i različite vrste sova. Populacija škanjaca na našem području je pala za sigurno 50 posto. Pazite to su jako veliki brojevi. Sove isto tako", zabrinut je Ivica Bošković s Fakulteta agrobiotehničkih zannosti.

Pročitajte i ovo Prosvjedni skup Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Preporoda - 6 Rezultati ankete Podržavate li prosvjetare? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Dovelo je to i do paradoksa, jer otrovane su ptice grabežljivice koje se hrane upravo miševima pa otrov nema učinka. A u potrazi za malim miševima, naišli smo na puno veći problem.

"Nažalost, problem ne postoji samo kada je riječ o pticama. Na ovim poljima nalaze se i zečevi i drugi glodavci, ali ovdje hranu traži i srneća divljač", tvrdi Bošković.

Koriste ilegalna sredstva

Lovci ističu, nailaze i na uginule srne također pune otrova koji se, očito, baca neodgovorno, ali i nezakonito.

"Negdje na poljima se ljudi sagnu i stavljaju u rupe taj otrov, a nekome se ne da sagnuti pa samo sipa. Normalno da onda toga bude po svuda. A divljač ko divljač, jede što mu se ponudi", rekao je lovac Blažević.

Pročitajte i ovo Potres kod Siska Zatreslo se Potres u blizini Siska: "Ovo je gadno streslo! Skoro sam pala sa stolca"

"To se u 90 posto slučajeva radi o sredstvima koja su dovežena iz drugih država, zemalja u okruženju. Bosne i Hercegovine i Srbije gdje su takva sredstva još dozvoljena. Kod nas su apsolutno nedozvoljena jer su izuzetno štetna", objašnjava Bošković.

Ako su štetna za ptice i srne koje ih unose u organizam, postavlja se važno pitanje, koliko su štetna i za ljude.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene