Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 2 na 3

Ne zaboravite pomaknuti kazaljke na satu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U noći sa subote 26. ožujka, na nedjelju 27. ožujka, počinje ljetno računanje vremena. Noćas u 2 sata kazaljke treba pomaknuti unaprijed na 3 sata.

Hrvatska i ostatak Europe, noća se vraća na ljetno računanje vremena. S prelaskom na 'ljetno vrijeme', mijenjaju se i razdoblja važenja dnevnih tarifa za električnu energiju, a prestaje i obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju, što ipak ne vrijedi za motocikle i mopede, na kojima za vrijeme vožnje svjetla moraju i danju biti upaljena tijekom cijele godine.

Pročitajte i ovo Kada počinje ljetno računanje vremena? jedan sat unaprijed Ne zaboravite! Ovog vikenda pomiču se kazaljke na satu Slika nije dostupna sve po starom Pitali smo Europsku komisiju i Ministarstvo prometa kada se ukida sezonsko računanje vremena: "Institucija navedeni prijedlog više ne vidi kao jedan od prioriteta"

Noćas dva postaje tri. Pomicanjem kazaljki za jedan sat počinjemo ljetno računanje vremena koje nam donosi jedan sat manje sna, ali i više uživanja u dnevnom svjetlu. Večeras gotovo cijela sjeverna hemisfera pomiče kazaljke, ali sve je više onih koji su protiv toga.

Povijest ove prakse seže u Prvi svjetski rat, a kao ključni argument za promjenu uvijek se spominjala ušteda energije. No, neke su države u međuvremenu od nje odustale.

Nikada nije sa sigurnošću dokazano da promjena vremena zbilja štedi energiju, a zabilježeni su poremećaji bioritma kod životinja i ljudi. Promjena najgore pada onima koji vole dulje spavati.

Pomicanje satova prvi se put ozbiljnije počelo razmatrati krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Prijedlog je još 1895. godine iznio novozelandski entomolog George V. Hudson.

Ljetno su računanje vremena prvi, 1916. godine, uveli Njemačka i njezini saveznici u Prvom svjetskom ratu, kako bi uštedjeli na ugljenu, tadašnjem glavnom energentu. Sljedeće godine iz istog se razloga pridružila i Britanija sa svojim saveznicima, dok su Rusija i Sjedinjene Države pričekale još koju godinu. Po završetku rata, uz izuzetak Britanije i još nekolicine država, većina je svijeta ukinula pomicanje satova sve do razdoblja Drugog svjetskog rata.

Uslijed velike energetske krize 70-ih godina svijet se počeo vraćati staroj praksi. Bivša Jugoslavija ljetno je vrijeme prvi put uvela 1983. godine.

Danas je praksa još uvijek aktualna u gotovo cijeloj Europi, Sjevernoj Americi te sporadično na dijelovima drugih kontinenata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene