Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Laptalo: Dragunova izjava zvuči opasno, kao prijetnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trireme Vessel Management (TVM) nastavit će pomagati kapetanu Kristu Laptalu i njegovoj obitelji sve dok ne bude oslobođen svih optužbi za koje je u Grčkoj osuđen na 14 godina zatvora, piše glasilo Lloyds' s List.

Tekst iz tog glasila, jednog od najstarijih u svijetu specijaliziranih za brodarske vijesti, dobiven je od kapetanove kćeri Kristine Laptalo, koja je dostavila i kopiju pisma svoga oca u kojem on izražava ogorčenje insinuacijama u njegovu krivnju u dijelu hrvatske javnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEpravpmoćna presuda Ivica Babić oslobođen optužbi za ratno profiterstvo Slika nije dostupna Afera 'Rubygate' Dobio slobodu kretanja: Nije joj platio za seks

"Nastavit ćemo podržavati kapetana Laptala i njegovu obitelj sve dok ne bude pušten na slobodu i bezuvjetno oslobođen svih optužbe", rekao je za Lloyd's List Kevin Bragg, izvršni direktor kompanije TVM, u čijoj je floti i brod Coral Sea, kojim je zapovijedao Laptalo.

Dubrovački kapetan osuđen je 17. srpnja u Patrasu na 14 godina zatvora i 200.000 eura, jer je proglašen odgovornim za 51,6 kg kokaina pronađenih među pošiljkama banane na njegovu brodu. Sud je oslobodio dvojicu brodskih časnika koji su s Laptalom proveli godinu dana u grčkome zatvoru čekajući suđenje.

U vrlo emocionalnom pismu hrvatskoj javnosti, Laptalo piše o šteti koju je njegovoj obitelji nanijelo pisanje jednih hrvatskih novina čiji je novinar, pozivajući se na izvore u hrvatskoj Vladi, objavio da se kapetana godinama pratilo zbog krijumčarenja.

Hrvatska Vlada je 25. srpnja objavila da ravnateljstvo policije i svi njegovi sastavni dijelovi, uključivo i hrvatski dio Interpola, nisu imali bilo kakvih operativnih postupanja, po bilo kojoj osnovi, prema kapetanu Kristi Laptalu.

Nakon te izjave Vlade, dnevne novine su objavile  ispriku koju je Laptalo ocijenio nedovoljno jasnom u intervjuu što ga je kasnije dao također istim novinama. 

U rečenom intervjuu Laptalo je rekao da nije primio primjerenu pomoć iz hrvatskog veleposlanstva u Grčkoj, a njegove je riječi glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun nazvao "nekorektnom".

U pismu koje je stiglo u ponedjeljak, Laptalo piše kako izjavu gospodina Draguna doživljava "na neki osobit, nedefiniran, ali opasan način, kao prijetnju, a ne dobronamjernu želju moga dobra".

Zamoljen za komentar, Dragun je u ponedjeljak izjavio da je veleposlanstvo RH u Ateni poduzelo sve što se moglo u datim okolnostima, a posebno je istaknuo da će i veleposlanstvo i MVPEI i ubuduće činiti sve što je u njihovoj moći.

U dijelu pisma, Laptalo se osvrće na novinara koji je objavio informaciju o navodnoj njegovoj krivnji, te napominje da mu ne želi zlo.

TVM, koji opslužuje Ecuador's Bonita Bananas group, odlučan je i dalje izbjegavati grčke luke, iako je ekvadorska tvrtka drugi najveći dobavljač banana za Grčku, piše Lloyd's. Ta tvrka sa sjedištem u Belgiji od prošle godine bojkotira grčke luke zbog slučaja Laptalo, te navodi da bi proces u Patrasu trebao uvjetiti i druge kompanije da izbjegavaju grčke luke.

Kevin Bragg još napominje da su i dvojica časnika doživjela nove probleme nakon što su bila oslobođena krivnje. Tako je prvi oficir Konstantin Metelev i dalje u Grčkoj, gdje se liječi u privatnom sanatoriju, dok se drugi časnik Narcisco Garcia vratio se na Filipine, no u zatvoru je proveo još 10 dana nakon što ga je sud proglasio nedužnim, jer navodno nije imao valjanu vizu pa je pušten tek 28. srpnja.

Lloyd's piše da su zabrinutost zbog slučaja Laptalo izrazile osiguravajuće organizacije kao što je International Transport Workers' Federation (Savez radnika zaposlenih u međunarodnom prijevozu) koja je presudu proglasila "fatalno pogrešnom".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene