Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Općine pod povećalom

Polovici hrvatskih općina odzvonilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od čak 430 općina gotovo svaka druga ne može preživjeti bez državne pomoći. Procjenjuje se da čak 150 općina na plaće zaposlenih troši polovicu svoga proračuna.

Pročitajte i ovo Grijanje Dvosjekli mač za Plenkovića Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti" Slika nije dostupna Tko kontrolira najviše novca? TO SE ZOVE MOĆ!

Plaće općinskih načelnika kreću se između šest i 12 tisuća kuna. Tu su još obavezno troškovi mobitela i služenog automobila. Sve vam je jasno. Mi smo danas posjetili općinu Drenje. Oni su uvjereni da bi trebali opstati. Općinski proračun težak je tri milijuna kuna. Od toga milijun vlastitih prihoda i čak dva milijuna državne pomoći. Opravdanost njihova postojanja itekako će se naći pod Vladinim povećalom.

>> U deset godina zaposleno 80 posto više činovnika

'Za sada koliko postojimo od početka stvaranja nove države, za sada je vidljivo da možemo opstati iako smo općina Bogu iza leđa', kazao nam je općinski vijećnik Tomislav Blažević. Iako Bogu iza leđa, spašava ih što prema njima gravitira čak 11 sela. Na papiru općina ne izgleda mala, jer ima preko tri tisuće stanovnika i tisuću kuća. Uz načelnika volontera, u općini je troje zaposlenih. 'Mislim da nije prevelik broj. Čak je i malo ljudi s obzirom da je velika općina gdje ima 11 sela', rekao nam je Zvonko Dorić, zamjenik načelnika.

Iako općina troši i košta stotine tisuća kuna mještani Drenja su za njezin opstanak. 'Mislim da smo mi s novcima skromni. Mislim da mi s tim novcima možemo dobro napredovati', ustvrdila je mještanka Drenja Ana Moćuk, a s njom se složio i sumještanin Stjepan Dir. Hrvatska je 91. imala 102 općine i 70 gradova. 2009. ta se brojka popela na 430 općina i 126 gradova. Gotovo polovica tih općina i gradova ne može preživjeti bez pomoći države. Odluči li država prepoloviti broj općina na burzu rada će poslati tisuću i po ljud. Općinarima u Drenju ostaje nada da se neće naći među njima. Kriterij po kojem će Vlada ukidati općine još uvijek nije definiran. No, ako su to općine koje pola svojih vlastitih prihoda troše na plaće, onda će ih najmanje 150 nestati s karte. Nema dvojbi, imamo previše općina i gradova. No što je s brojem minstarstava, što je s brojem državnih agencija? I ovdje bi Vlada trebala uzeti povećalo.

Smatrate li da će država uštedjeti ukidanjem polovice općina?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene