Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko kontrolira najviše novca?

TO SE ZOVE MOĆ!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na upravo završenim lokalnim izborima strankama i nezavisnim kandidatima svakako je važan broj osvojenih mandata, no moć se mjeri u proračunskim kunama.

Važni su osvojeni mandati, ali snaga je u proračunima odnosno u novcu kojim se upravlja. Sasvim je jasno da se preko 250 općina uopće ne može financirati - financira ih država.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu"

Kada dođemo do gradova, tu su veliki gradovi, sjedišta županija i županije tek u drugom planu. Oni koji imaju najveći novac ili četiri najveća grada - tu je sva moć u ovom trenutku skoncentrirana.

>> Milanović: Kampanja je bila zloćudna; HDZ: Mi smo najjača stranka

Pravi gospodar novaca je Milan Bandić. On od danas, kao i protekle četiri godine, kontrolira 6,67 milijardi kuna proračuna Grada Zagreba. Kada se tu još pribroji Holding, budući da je SDP izgubio vlast u Zagrebu, to će biti 12 milijardi kuna koje će Milan Bandić kao budući gradonačelnik kontrolirati. Rijetko koji ministar u Hrvatskoj Vladi može reći da ima 12 milijardi kuna pod kontrolom.

HDZ će kontrolirati preko svojih župana i gradonačelnika velikih gradova 3,116 milijardi kuna. SDP će kontrolirati 2,928 milijardi kuna. Kada pogledate, Milan Bandić kontrolira više novca nego HDZ i SDP zajedno.

HNS je treća politička opcija s 1,468 milijardi kuna koje kontroliraju - Osijek im je donio najveće povećanje prihoda.

IDS kontrolira 806 milijuna kuna preko Istarske županije i gradova. HSS preko dvije županije kontrolira 427 milijuna kuna. HDSSB je izgubio grad Osijek i ostali su na 358 milijuna kuna proračunskog novca koji ta stranka politički kontrolira.

Ostali su još druge stranke i kandidati s 324 milijuna kuna.

Vidite zapravo koju je moć Milan Bandić dobio. Nema nikakvu kontrolu, ima apsolutnu kontrolu u gradu i vrlo vjerojatno kontrolu Gradske skupštine s Holdingom - 12 milijardi kuna u rukama jednog čovjeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene