Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapošljavanje mladih

'Oreškoviću je globalni interes u planu, a tek treba vidjeti kako će se to odraziti na građane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trebat će neko vrijeme da mandatar Orešković dobije hrvatsku perspektivu, ističe Cipek.

Mandatar Tihomir Orešković nakon sastanka s rektorom Damirom Borasom i Tomislavom Karamarkom u izjavio je istaknuo još jedan fokus u svojoj budućoj politici i Vladi, a to je informatička struka.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović CIPEK I PUHOVSKI ZA DNEVNIK.HR Politički analitičari o mogućoj novoj bombi s Pantovčaka: "Možda razlog leži i u ovome" Sabina Tandara Knezović i Tihomir Cipek - 2 GOST DNEVNIKA NOVE TV Je li HDZ podmetnuo Butkovića? "Premijer ima ideju da se direktno ne upusti u to. Ipak ostaje udarac"

"Mene interesira i fokus mi je kako možemo povezati privatni sektor sa sveučilištem i na koji način možemo pojačati znanost u Hrvatskoj. Tu smo se malo fokusirali na, što su meni možda bitne struke, znači informatiku. Znate, Europa traži 900 tisuća informatičara i to je budućnost. Imali smo dakle diskusiju o nekakvim modelima kojima bi mogli povećati tu struku u Hrvatskoj", rekao je Tihomir Orešković.

Dok predsjednik HDZ-a i šef Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko govori o zaustavljanju odljeva mladih iz Hrvatske, poruka o tome da Europa traži 900.000 informatičara, možda pruža drugačiji pogled. Problem je u nedorečenosti koja ostaje nakon ove izjave, jer nema objašnjenja kako bi se u budućnosti zadržao povećan priljev visokoobrazovanih domaćih informatičara u samoj Hrvatskoj.

Pitanje lojalnosti, perspektive i interesa

Za komentar smo upitali političkog analitičara, prof. dr.sc. Tihomira Cipeka s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. On smatra da je riječ o još neusvojenoj promjeni perspektive kod mandatara Oreškovića te da je navedena izjava odraz toga.

"Jasno je da će osoba koja dolazi iz multinacionalne kompanije imati u interesu multinacionalne kompanije i da će joj to prvo pasti na pamet, odnosno kako da se stvori kadar koji će zadovoljiti potrebe takvih kompanija u inozemstvu", kaže Cipek i dodaje kako nije čudno da mu je to prvo palo na pamet.

To je pitanje lojalnosti, smatra naš sugovornik, jer se ne zna kome će takva osoba biti lojalna, multinacionalnoj kompaniji ili interesu građana. "Oreškoviću je globalni interes u planu, a kako će se to odraziti na interes građana, to tek treba vidjeti", kaže Cipek.

Trebat će neko vrijeme da mandatar Orešković dobije hrvatsku perspektivu, ističe Cipek.

Osvrnuo se i na još jednu stvar koju Orešković spominje kao prioritet, a to je mišljenje Europske komisije i rejting agencija o Hrvatskoj.

"Glavni problem će biti usklađivanje interesa EK-a i rejting agencija s hrvatskim interesima. Posao premijera je da zastupa interese države koju predstavlja", kaže Cipek.

"Ne mislim da je (Orešković) htio poslati lošu poruku, ali je ovom izjavom pokazao što mu je bila prva perspektiva, a to je interes koji mu je prije bio posao - u multinacionalnoj kompaniji", zaključio je Cipek.

"Sad treba postaviti drugu perspektivu", isitče na kraju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene