Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije parlamentaraca

'Ulica nije mjesto gdje se smjenjuje vlast'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulica nije mjesto gdje se smjenjuje vlast, to jedino državni izbori, komentar je predstavnika parlamentarnih stranaka na protuvladine prosvjede.

'U demokraciji se vlast mijenja na izborima. Hrvatska je demokratska zemlja i izbori slijede odmah nakon potpisa pristupnog ugovora s EU, to znači za nekoliko mjeseci', rekao je Andrija Hebrang. Sve koji poštuju demokraciju pozvao je da se strpe tih nekoliko mjeseci, 'jer ulica može zaustaviti pregovore i to onda nije interes hrvatske države', a prosvjednike i da uzmu u obzir da će demokracija ispuniti sve njihove želje.

Pročitajte i ovo Marijan Pavliček suverenisti i mostovci protiv Glasanje o Turudiću podijelilo saborsku desnicu: "Ovo sve više sliči na autokratske režime Afrike ili Azije" Sabor ostaje kandidat Reakcije oporbe: "Inzistiranjem na Turudiću HDZ i Plenković žele zaštititi sebe"

>> Sutra zajedno prosvjeduju 'Facebookovci' i branitelji

Upitan tko po njegovu mišljenju stoji iza tih prosvjeda, odgovorio je 'oni kojima smeta da Hrvatska uđe u EU'. Potpredsjednika Sabora i HDZ-a Ivana Jarnjaka novinari su pitali kakve bi, s obzirom na njegovo iskustvo kao ministra unutarnjih poslova pa i oko velikog prosvjeda za Radio 101 iz 90-ih, odluke donio vezano uz jučerašnji prosvjed.

Dragovan: Građani očekuju datum izbora

'Nemam dovoljno elemenata da bi to mogao komentirati. Tada kada sam donosio odluku imao sam sve elemente, a sada ih nemam', odgovorio je Jarnjak. 'Pozivam predsjednicu Vlade i HDZ da hrvatskoj javnosti konačno obznane dan kada će se održati parlamentarni izbori. To građani Hrvatske očekuju', rekao je Igor Dragovan.

To što se nije priključio prosvjednicima ne znači, kaže, da podupire politiku aktualne Vlade. 'Naprotiv, smatram da ova vlada ne radi dobro i da bi sve ove stvari koje se događaju za nju trebao biti ozbiljan signal što napraviti dalje', poručio je Dragovan.

Novinare je zanimalo i kako gleda na tumačenja da to što se iz tzv. kukuriku koalicije nitko nije priključio prosvjedima znači da oporba opet čeka da netko umjesto nje obavi posao oko smjene vlasti. 'To nije istina. Mi u Hrvatskom saboru i u drugim institucijama nudimo svoja rješenja', odgovorio im je.

Pusić: Policijska akcija bila nerazmjerna provokaciji

'Ono što se po mom mišljenju jučer dogodilo, jest da je policijska akcija bila nerazmjerna provokaciji i onome što se dogodilo od strane prosvjednika', ocijenila je Vesna Pusić. Ne slaže se s Hebrangovom ocjenom da iza prosvjeda stoje oni kojima jako smeta ulazak Hrvatske u EU. 'To tko je na vlasti u Hrvatskoj zaista nema veze s ulaskom u EU', kazala je Pusić.

Upitana kako tumači prozivke da je i oporba mogla izaći na hladnoću i pomoći prosvjednicima, a ne čekati da netko drugi odradi njezin posao, odgovorila je da oporba ne mijenja vlast javnim prosvjedima. 'Smjena vlasti nije katastrofa. Katastrofa za zemlju bilo bi inzistiranje na ostanku na vlasti do trenutka dok cijela zemlja ne eksplodira', naglasila je Pusić.

Potpredsjednik Sabora i predsjednik HSS-a Josip Friščić ističe kako su prosvjedi legitimna stvar za svako demokratsko društvo, ali i istaknuo da jednako tako i oni koji su zaduženi za brigu da ti prosvjedi proteknu u miru moraju raditi svoj posao.

Za zahtjeve prosvjednika rekao je da se u njima vidi 'nerealnost', posebno što se tiče nacionalizacije, 'jer nije ovo prostor gdje mogu funkcionirati metode Chaveza i sličnih'. Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac također ističe da su prosvjedi uobičajeni u demokratskim društvima, pa i u okolnostima koje su manje teške od hrvatskih, ali i da treba voditi računa da se ne naruši politička stabilnost.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar osjeća žaljenje što je sinoć došlo do uporabe sile, kako sa strane prosvjednika, tako i policije, rekavši i kako je iz razgovora s prosvjednicima dobio dojam da se među njih uvukla skupina provokatora koja je i izazvala reakciju policije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene