442318
442318
442318
442318
442318

AKCIJA HELIOS NA ZRĆU 'Obrađeno' 266 partijanera, kaznili ih sa 100 tisuća eura

Partijaneri na Zrću tulamare punom parom, ali i policijske snage rade jednakim žarom pa je tako u sedam dana naplaćeno čak 100 tisuća eura kazni.

 
 
 
 
Tulum na Zrću (Foto: Pixell)
Tulum na Zrću (Foto: Pixell)

Ravnateljstvo policije, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zadarske i Policijske uprave ličko-senjske i ove godine nastavlja provoditi aktivnosti u sklopu operativne akcije Helios. Radi se o nizu aktivnosti usmjerenih na prevenciju, otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela i prekršaja na otoku Pagu tijekom turističke sezone 2016. godine, objavila je danas PU zadarska.

U prvom tjednu akcije od 24. do 1. srpnja 2016. godine policijski su službenici kazneno i prekršajno obradili ukupno 266 osoba od čega:

- 213 državljana Velike Britanije,

- 5 njemačkih državljana,

- 7 talijanskih državljana,

- 2 austrijska državljana,

- 2 švicarska državljana,

- 3 slovenska državljanina,

- 3 škotska državljanina,

- 6 irskih državljana,

- 8 australskih državljana i

- 17 hrvatskih državljana.

Nadležnim državnim odvjetništvima podnijeto je 20 kaznenih prijava i to:

- 15 kaznenih prijava za čl. 190. st. 2 KZ-a „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“,

- jedna kaznena prijava za kazneno djelo iz čl. 314. KZ-a „Prisila prema službenoj osobi“,

- jedna kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela iz čl. 315. KZ-a „Napad na službenu osobu“,

- jedna kaznena prijava za kazneno djelo iz čl. 243. KZ-a „Iznuda“,

- jedna kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo iz čl. 136. KZ-a „Protupravno oduzimanje slobode“ i

- jedna kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo iz čl. 274. KZ-a „Krivotvorenje novca“.

U tijeku su kriminalistička istraživanja za kaznena djela iz čl. 139. KZ-a „Prijetnja“ i kazneno djelo iz čl. 190. st. 2. KZ-a „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“.

Pored toga, zbog počinjenog prekršaja iz čl. 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga ukupno je izdano 220 Obveznih prekršajnih naloga, za što su naplaćene novčane kazne u ukupnom iznosu od 755.332,06 kuna i podnesena ukupno četiri optužna prijedloga.

U prvom tjednu provođenja akcije oduzeto je više od 140 g marihuane, više od 700 komada extasyja, više od 110 g ketamina, više od 120 g MDMA, više od 160 g kokaina, više od 120 g amfetamina i manja količina hašiša.

Policijski službenici tijekom proteklog razdoblja u osam navrata su uporabili sredstva prisile, tjelesnu snagu i sredstva za vezivanja radi savladavanja pružanja aktivnog otpora te sprječavanja bijega osobe.

U navedenom razdoblju policijski su službenici u suradnji s Carinskom upravom Ministarstvom financija, utvrdili 13 prekršaja iz Zakona o trgovini, jedan prekršaj iz Zakona o žigu te jedan prekršaj iz Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, objavila je PU zadarska.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se