Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čelni ljudi HAC-a na USKOK-u

Uhićeni 'četverac' sumnjiči se da je HAC oštetio za 26 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je u srijedu ušla u zgradu Hrvatskih autocesta te privela četiri osobe. Poslijepodne su dovedeni u USKOK.

Sva četvorica uhićenih čelnika Hrvatskih autocesta (HAC) dovedeni su u sjedište USKOK-a koji ih sumnjiči da su to javno poduzeće u aferi 'Fimi media' oštetili za oko 26 milijuna kuna. Posljednji je pred USKOK-ove istražitelje, jučer oko 17,30 sati, doveden član uprave HAC-a za financije Josip Sapunar. Njegov odvjetnik Veljko Miljević potvrdio je da će Sapunar u USKOK-u iznijeti svoju obranu te da su tijekom prijepodneva iz poslovnih prostora HAC-a policijski službenici odnijeli službenu dokumentaciju.

Pročitajte i ovo Priveden vozač kamiona ide u istražni zatvor FOTO Privođenje vozača koji je prouzročio stravičnu nesreću: Kamionom usmrtio dvojicu radnika HAC-a Prometna nesreća - 2 Vozač u bolnici Kolege u šoku nakon smrti radnika HAC-a: "Ljudi, koncentrirajte se, pazimo jedni na druge"

Prije Sapunara u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici dovedeni su bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar i dva bivša predsjednika uprave Mario Crnjak i Jurica Prskalo.

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić potvrdio je ranije da su u istrazi nezakonitosti u Hrvatskim autocestama uhićene četiri osobe koje se sumnjiči da su to javno poduzeće oštetili za gotovo 26 milijuna kuna.

Imena uhićenih Grbić nije otkrio, no kazao je da ih USKOK i policija sumnjiče za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. Ipak već se dobro zna kako se radi o Josipu Sapunaru, članu Uprave za financije HAC-a, dvojici bivših predsjednika Uprave Jurici Prskalu i Mariju Crnjaku te Zlatku Korparu, bivšem direktoru autoceste Zagreb-Rijeka.

'U nastavku krim istraživanja nad poslovanjem tvrtke Fimi medija sagledan je poslovni odnos koji je imala ta tvrtka s Hrvatskim autocestama i s tvrtkom Autoceste Rijeka Zagreb, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i počinjene materijalne štete od gotovo 26 milijuna kuna, uhićene su četiri osobe', rekao je Grbić.

Dodao je da su obavili pretrage njihovih stanova i poslovnih prostorija.

Izvjesno je, kako je kazao, da će oni u srijedu u poslijepodnevnim satima biti prepraćeni u Državno dovjetništvo gdje će dati svoj iskaz.

"Radi se o predmetu koji je iz Uskočke nadležnosti te ne mogu komentirati detalje, ali se radi o krim istraživanju koje je potpuno neovisno od svih onih prethodnih koje su provedene", poručio je ravnatelj Grbić novinarima nakon potpisivanja sporazuma o policijskoj suradnji između Hrvatske i Slovačke.

Policija je u sjedište HAC-a ušla jučer oko 7 sati, a prema neslužbenim informacijama uhićeni su član uprave za financije Josip Sapunar i dva bivša predsjednika uprave Mario Crnjak i Jurica Prskalo. Uz njih navodno je uhićen i bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar.

Uhićeni čelnici HAC-a navodno se terete da su, među ostalim, poslove dodjeljivali bez raspisivanja javnog natječaja.

U aferi 'Fimi media' USKOK istražuje načine na koje su iz javnih poduzeća i ministarstava izvlačeni deseci milijuna državnih kuna.

Nakon Nevenke Jurak, vlasnice tvrtke 'Fimi medija' preko koje su se spomenute nezakonitosti navodno provodile, uhićen je i bvši šef carine i rizničar HDZ-a Mladen Barišić. Ono su oboje u istražnom zatvoru, a do sada su pred USKOK-ovim istražiteljima u više navrata iznosili svoje obrane.

 >> 'Nesklad': Privedeno pet osoba zbog korupcije u HAC-u

Podsjećemo, Jurica Prskalo prije godinu dana bio je priveden u aferi Nesklad zbog bojanja tunela. Nagađalo se da je čak šest puta više plaćeno bojanje tunela te da je država time oštećena za 21 milijun kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene