Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na meti i Linićev pomoćnik

Krim policija češlja HBOR: Provjeravaju se veliki krediti dodijeljeni poduzetnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prostorije Hrvatske banke za obnovu i razvitak u srijedu poslijepodne je po nalogu DORH-a upala kriminalistička policija. Uzeli su veliku količinu dokumenata.

19:30 -  Istražuje se koja su sredstva osiguranja data za milijunske kredite. Smisao HBOR-a je da pomaže razvoju hrvatskog poduzetništva i hrvatskog gospodarstva, od nastanka, početne ideje, do završetka projekta. Pitanje je jesu li svi koji su dobili kredite, te kredite dobivali na temelju neke nove ideje ili da bi zatvarali neke druge kredite koje su imali.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Istražitelji su danas iz HBOR-a odnijeli velike količine dokumenata. Prvi čovjek HBOR-a, Anto Kovačev izašao je iz prostorija oko 18 sati. Nije ništa želio komentirao, ali bit će zanimljivo čuti sva objašnjenja jesu li krediti izdani prema svim zakonskim regulativama. Navodno su kredite HBOR-a dobivali i oni koji se nalaze na listi 100 najvećih dužnika u Hrvatskoj.

19:15 -  Istražitelji češljaju sve kredite koji su odobreni u zadnjih pet godina. Radi se o 77 kredita, odnosno o iznosu od oko milijardu kuna. Jedan od okidača za istragu zasigurno je i kredit koji je dobila i tvrtka Branka Šegona.

Istražitelji su u HBOR-u bili dva, tri sata i odnijeli dokumentaciju. U istrazi su ključne tri točke: tko je dobivao kredite, pod kojim uvjetima i za što je upotrijebio taj novac.

19:07 - Policija u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) istražuje više kredita koje je posljednjih godina dobio širi krug poduzetnika. Policija po nalogu Državnog odvjetništva provodi kriminalističko istraživanje vezano uz više kreditnih transakcija odobrenih posljednjih nekoliko godina, kazao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

Kako se neslužbeno doznaje, policija je u sjedište HBOR-a, na Strossmayerovom trg 9, došla u poslijepodnevnim satima kako bi oduzela dokumentaciju o kreditima za koje se sumnja da su izdani mimo propisanih pravila ili procedure. Još nije poznato jesu li pronašli neke od kompromitirajućih dokumenata.

I dok mediji nagađaju kako se provjerava kredit koji je odobren tvrtci povezanoj s pomoćnikom ministra financija Brankom Šegonom, političari iz redova vladajućih u Hrvatskom saboru uglavnom nisu bili voljni komentirati ovaj slučaj. HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker koji je i član Nadzornog odbora HBOR-a, ispričao se prezauzetošću, a jedini je za komentar bio raspoložen laburist Branko Vukšić. 'Ovo što se radilo u HBOR-u sasvim je sigurno protiv morala i nekih demokratskih običaja', kazao je Vukšić, ističući kako se konačno moraju donijeti zakoni u kojima biznis i političari neće biti spojeni.

18:00 - Doznajemo da je u Zagrebu u tijeku sjednica predsjedništva SDP-a. U SDP-u su nam rekli da se radi o redovnoj sjednici. Slučajno ili ne, u tijeku je i policijska istraga u prostorijama HBOR-a.

U Nadzornom odboru te institucije sjedi čak 6 ministara iz Vlade: Slavko Linić (SDP), Gordan Maras (SDP), Branko Grčić (SDP), Tihomir Jakovina (SDP), Darko Lorencin (IDS)  i Ivan Vrdoljak (HNS). Članovi su i potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec (SDP), zastupnici Srđan Gjurković i HDZ-ov Ivan Šuker. U ime HGK u Nadzornom odboru sjedi i Sabina Škrtić.

Poslijepodne je kriminalistička policija ušla u prostorije Hrvatske banke za obnovu i razvitak gdje pregledavaju prostorije i dokumente. U HBOR-u nisu željeli potvrditi ni demantirati informaciju istražuje li policija postupak dodjele kredita pomoćniku ministra financija Branku Šegonu, odnono njegovoj tvrtki Facta Vera.

Glasnogovornica ravnateljstva policije Jelena Bikić je izjavila da tu informaciju ne može potvrditi, ali ni demantirati. Istu formulaciju upotrijebila je i Koraljka Perutka Fabijanić iz ureda uprave HBOR-a. 'Nismo ovlašteni davati takve informacije', kratko je odgovorila na upit.

Podsjetimo, HBOR je u skladu sa suglasnosti od društva Facta Vera, koje se našlo u središtu afere o potencijalnom sukobu interesa zamjenika ministra financija Branka Šegona, javno objavilo podatke vezane uz kreditiranje te tvrtke.

Linić: Ako ne bude postupka, Šegon ostaje!

Društvo Facta Vera d.o.o. prvi put se HBOR-u obratilo u vrijeme kada su ulazili u projekt kupnje i obnove hotela Korkyra 2008. godine, no HBOR zbog nedostatka sredstava uslijed utjecaja financijske krize tada nije bio u mogućnosti pratiti projekt te je projekt financiran od strane poslovne banke.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak kroz podjelu rizika s poslovnom bankom odobrila je u srpnju 2012. godine na sjednici Uprave HBOR-a društvu Facta Vera d.o.o. kredit u iznosu od 31,4 milijuna kuna na ročnost od 17 godina od čega su četiri godine bile razdoblje počeka.

Kamatna stopa za 5 milijuna kuna iznosila je 3 posto godišnje, a za iznos od 26,4 milijuna kuna kamatna stopa je tržišna i iznosi 5,74 posto godišnje, što znači da je prosječna kamatna stopa za cijeli kreditni iznos 5,31 posto. U vrijeme odobrenja kredita kamatna stopa po programu Turizam iznosila je 3 posto, odnosno 1 posto za tržišno dokazane poduzetnike koji ulažu na otoke.

Kredit odobren Facta Veri bio je najskuplji kredit odobren za potrebe kreditiranja turizma u 2012. godini. Iako namjena kredita nije bila u potpunosti u skladu s programom Turizam, kažu u HBOR-u, bila je u skladu s Općim uvjetima kreditnog poslovanja koji su objavljeni i na web stranicama HBOR-a.

HBOR je pri odobravanju ovog kredita odstupio od kamatne stope predviđene programom i odobrio tržišnu kamatu od 5,74 % za dio kredita koji se odnosio na refundaciju uloženih sredstava u obnovu hotela Korkyra. Za dio kredita koji se odnosio na novu investiciju Facta Vera je dobila kamatnu stopu od 3, a ne 1 posto iako se radilo o ulaganju na otok jer društvo nije ispunjavalo uvjete tržišne konkurentnosti. U potpisu priopćenja stoji Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

U medijima se već dulje vrijeme nagađa o navodnim nezakonitostima i sukobu interesa pomoćnika ministra financija jer je tvrtka u njegovu suvlasništvu dobila 31 milijun kuna kredita HBOR-a u vrijeme dok je on već bio državni dužnosnik. Uz to, objavljeno je i da je Šegon, kao dužnosnik, sudjelovao u privatizaciji vodećeg korčulanskog hotelskog poduzeća HTP Korčula te da se njegova obitelj bavi luksuznim turističkim biznisom na Korčuli.

Šegonov slučaj sutra bi trebalo razmatrati i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je ranije izvijestilo da je pomoćnik ministra upravljačka prava prenio na odvjetnika, u skladu sa zakonom. Njegov šef, ministar financija Slavko Linić najavio je da će odluku o Šegonovoj 'sudbini' donijeti nakon odluke tog povjerenstva. Nakon jučerašnjeg sastanka nadzornog odbora HBOR-a Linić je kazao da je u tom slučaju sve po propisima, dok je njegov stranački kolega iz SDP-a i ministar poduzetništva Gordan Maras rekao da je u tom slučaju bilo određenih odstupanja, ali da je uprava HBOR-a procijenila da kredit treba odobriti. (I.D./A.J. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene