Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zimski uvjeti

Upozorenje policije svim vozačima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kroz Liku je, bez obzira na vremenske uvjete, obvezna zimska oprema od 15. studenog do 15. travnja.

Ličko-senjska policija je u srijedu zbog zimskih uvjeta na cestama podsjetila vozače na niz odredbi o prometu, a Hrvatski autoklub (HAK) uz najavu obilnih sniježnih oborina u sljedećih nekoliko dana u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, savjetuju vozače da se pravovremeno informiraju o stanju i prohodnosti tamošnjih cesta i ako je moguće, odgode putovanje.

FOTO Već su zameteni dijelovi Hrvatske, a pravi 'nalet' snijega tek se očekuje!

Pročitajte i ovo Čišćenje snijega (Foto: Dnevnik.hr) - 2 crveno upozorenje Lika i Gorski kotar dočekuju ledenu kišu i snijeg: "Napokon su svi shvatili da ovdje stvarno ljudi žive" Intervencija hitne u Gorskom kotaru (Foto: Hitna medicinska pomoć Primorsko-goranske županije) - 3 Snimka iz terenca Pogledajte kako izgleda kad se djelatnici Hitne upute na noćnu intervenciju u Gorskom kotaru

Maja Brozičević, glasnogovornica Ličko-senjske Policijske uprave, podsjeća na činjenicu da je kroz Liku bez obzira na vremenske uvjete obvezna zimska oprema od 15. studenog do 15. travnja, a da su prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama zimski uvjeti onda kada je kolnik prekriven snijegom ili poledicom i tada se na svim cestama zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Zimske gume nisu samo za snijeg

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna osoba ili obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. U tom slučaju će se novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kazniti vozač, a od 1.500 do 5.000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi, u tijelu državne vlasti ili županije, gradova i općina.

'Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama' određuje da se pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i s lancima za snijeg, pripravnima za postavljanje na pogonske kotače.

Problemi u prometu! Oprezno ako idete na put

Zimske gume nisu samo za snijeg, već su na temperaturama ispod 7 stupnjeva Celzijusa elastičnije, bolje prijanjaju, imaju veći broj šara i odvodnih kanala te bolje izbacuju veće količine suhog snijega, ali i snijega pomiješanog s vodom.

Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima, od čega su izuzeta vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Isključivanje iz prometa

Policija je obvezna vozila bez zimske opreme isključiti iz prometa, uz privremeno oduzimanje registarske pločice s vozila, ili vozilo preusmjeriti na cestu na kojoj im je kretanje dopušteno. Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ili obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa, te još i s 1.500 do 5.000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Osim toga vozač je obavezan svoje isključeno vozilo najkasnije u roku od 12 sati ukloniti s ugibališta i sličnih mjesta.

Glasnogovornica Brozičević također savjetuje da vozači prije kretanja na put provjere antifriz, akumulator, ispravnost brisača i svjetala, imaju li dovoljno tekućine za pranje vjetrobranskog stakla sa zimskim aditivom protiv smrzavanja, lopatu, sprej za odmrzavanje bravica, sunčane naočale, te posebno naglašava da je opasno pri niskim temperaturama povlačiti ručnu kočnicu,

Izbjegavati nagla kočenja i ubrzanja

Mladim vozačima koristit će i savjet da je u uvjetima kada na cesti ima leda ili rastopljenog snijega neophodno izbjegavati nagla kočenja i ubrzanja, da treba držiti veći razmak između vozila, polako voziti, a u slučaju nailaska na takvu cestu polako smanjiti brzinu kretanja, a papučicu kočnice koristiti oprezno, da bi se spriječilo blokiranje kotača.

U slučaju zanošenja vozila potrebno je lagano otpustiti gas, bez naglog kočenja, a iskusni i manje iskusnim vozači moraju stalno imati na umu da je pri niskim temperaturama upravo na na usjecima, mostovima, vijaduktima i nadvožnjacima moguće naići na tzv. 'ledene zasjede', jer je tu temperatura niža i postoji mogućnost poledice i kada je ostatak ceste bez leda.

Informacije o stanju i prohodnosti cesta u RH dostupne su danju i noću preko telefona 072/777-777 i portala www.hak.hr/info/stanje-na-cestama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene