Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policajac suspendiran jer je na Blog.hr-u vrijeđao vlast?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Horvatović, šibenski policajac, prvi je zaposlenik MUP-a koji je suspendiran zbog bloga. Udaljen je s dužnosti pod optužbom da je pisao blog sibenskakonoba.blog.hr na kojem je vrijeđao lokalne HDZ-ove dužnosnike.

No, nakon njegove suspenzije, na stranom blog servisu osvanuo je istoimeni blog sibenskakonoba.blogspot.com na kojem se javila osoba koja tvrdi da je ona pravi autor spornog bloga, a ne policajac Horvatović koji je suspendiran.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prekršio statut Kajin je i službeno izbrisan iz evidencije članstva IDS-a Slika nije dostupna 10-mjesečna kazna Polančec od ponedjeljka u zatvoru

Odluku o Horvatovićevoj suspenziji donio je načelnik PU šibensko-kninske, Branko Peran. 

PU šibensko-kninske poslala je 3. prosinca prošle godine redakciji Blog.hr-a zahtjev kojim traži otkrivanje identiteta osobe koja je otvorila blog naziva 'šibenska konoba'.

U svojem zahtjevu policija je navela kako provodi izvide te traži od Blog.hr-a utvrđivanje IP adrese kako bi se utvrdio identitet osobe.

Načelnik PU šibensko-kninske, Branko Peran, potvrdio je da je Horvatović udaljen s dužnosti 30. siječnja te je protiv njega pokrenut postupak.

Policijskim izvidima utvrđeno je, navodi Peran, da je Horvatović vlasnik i autor bloga te da je u radno vrijeme na radnom mjestu pisao postove u kojima je vrijeđao javne osobe grada i županije.

Na svom je blogu "Šibenska konoba" kritizirao lokalne dužnosnike i HDZ-ove moćnike, među kojima gradonačelnicu Nedu Klarić, župana Gorana Pauka, njegova glasnogovornika Novicu Ljubičića, poduzetnika Stipu Grcića i druge. 

Time je stavljen uz bok policajcima suspendiranima zbog alkoholizma, zlostavljanja u obitelji, zavođenja maloljetnica i sličnih kaznenih djela.

Evidentno je da se radi o još jednom udarcu na blogere. Nakon što je policija izvršila pritisak na uredništvo Blog.hr-a da ukloni postove Željka Peratovića koji je na svom blogu, prema riječima policije, odavao državne tajne, a koje su već ranije bile objavljene u medijima, sada je policija optužila za vrijeđanje blogera u svojim redovima.

O čemu se zapravo radi? Je li policajac Horvatović uistinu autor bloga sibenskakonoba.blog.hr ili nije, saznat će se vjerojatno uskoro.

No, ono što je očito, jest da blog, zamišljen kao najdemokratskiji medij, postaje sve više podložan sankcijama te kaznenim progonima.

Pritom se nameće još jedno pitanje - gubi li bloganje time svoj smisao?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene