Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polančec u zatvoru!

'Ako sam kriv neka krepam u najgorim mogućim mukama!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Polančec stigao je u zatvor u Remetincu. Ondje su ga dopratili bivši Podravkini menadžeri s kojima dijeli optuženičku klupu u aferi Spice.

Ako sam ja postupao s ciljem, namjerom, svrhom ili motivom da odvjetniku Miletiću pribavim nepripadnu imovinsku korist daj mi Bože da izgubim oba oka, da mi se isuše obje ruke i obje noge i neka krepam u najgorim mogućim mukama koje možete zamisliti', izjavio je danas bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec uoči odlaska na izdržavanje desetomjesečne zatvorske kazne jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna platio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Polančec je izjavu dao novinarima ispred zagrebačkog Županijskog suda po završetku današnjeg ročišta u slučaju 'spice' u kojoj je jedan od nekolicine optuženih za malverzacije dionicama Podravke. Polančec je novinare zamolio da o njegovom odlasku u Remetinec ne rade 'nikakav cirkus' te da njegovu navedenu izjavu ne krate.

Kazao je da će poštivati odluke institucija i danas se javiti na izdržavanje kazne u zatvoru Remetinec. Objasnio je da će najduže do 30 dana biti u nadležnosti tamošnjeg Centra za dijagnostiku kojemu će predati zahtjev za nastavak rada kod sadašnjeg poslodavca.

'Na njima i Središnjem uredu Uprave za zatvorski sustav je da odluče hoće li tom zahtjevu udovoljiti', kazao je naglasivši kako neće tražiti nikakve povlastice već samo ono što ima svaki drugi čovjek koji se nađe u takvoj pravnoj situaciji. 'Poštovat ću svaku odluku', kazao je Polančec ne želeći odgovarati na daljnja pitanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočio Maletić Suđenje Polančecu: 'Govorilo se o neprijateljskom preuzimanju Podravke' Slika nije dostupna Suđenje Polančecu Članica NO Podravke svjedočila: 'Ne sjećam se'

Polančec je osuđen jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna platio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju, doznaje se od njegova odvjetnika Ante Nobila. 'Polančec će u Remetinec otići nakon ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu gdje mu se sudi u slučaju Spice, jer u rješenju nije navedeno kada se točno treba javiti u zatvor', kazao je Ante Nobilo.

Pojasnio je da svi kažnjenici prvih nekoliko tjedana provode na Odjelu za dijagnostiku i programiranje u Remetincu, gdje im stručnjaci izrađuju programa izvršavanja. Taj Odjel izrađuje i prijedlog o upućivanju u zatvor, gdje će se nastaviti izvršavanje kazne zatvora, a odluku donosi Središnji ured za zatvorski sustav.

>> Polančecu odgođeno izdržavanje zatvorske kazne

Iako nije poznato u koji će zatvor Polančec biti poslan nakon Remetinca, očekuje se da će to biti jedna od kaznionica otvorenog tipa iz koje će, s obzirom na to da je osuđen na manje od godinu dana, moći odlaziti na posao i vikende. S izdržavanjem kazne Polančec je trebao početi sredinom kolovoza, no sud mu je odgodio termin za dva mjeseca zbog respiratornih tegoba.

Zagrebački Županijski sud je u listopadu 2010. Polančeca nepravomoćno osudio na 15 mjeseci zatvora, proglasivši ga krivim zbog isplate pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju, no Vrhovni mu je sud smanjio kaznu za pet mjeseci. Kao olakotnu okolnost sud mu je uzeo motiv zbog kojeg je prekršio zakon, a to je pokušaj rješavanja statusa radnika vukovarskog 'Borova' srpske nacionalnosti.

Polančec, međutim, smatra da je i umanjena kazna nepravedna te vjeruje da će Ustavni sud prihvatiti njegovu tužbu na zakonitost presude. Osim u tom slučaju, Polančec je pravomoćno osuđen u slučaju 'reflektori' u kojemu je, nakon nagodbe s USKOK-om, dobio jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s četverogodišnjim rokom kušnje.

U slučaju Spice sudi mu se zajedno s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima zbog optužbi da je tu tvrtku oštetio za više od 400 milijuna kuna. Dok ne izađe na slobodu na to će suđenje nekoliko puta tjedno dolaziti iz zatvora. USKOK ga je teretio i u aferi Ina-MOL u kojoj je prvookrivljeni bivši premijer Ivo Sanader, kao i u slučaju prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za oko 600 milijuna kuna. No, u oba je slučaja nakon iscrpnih svjedočenja od osumnjičenika postao svjedok. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene