Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadzori u Janafu i Plinacru

Neposluh u državnoj tvrtki: Direktor HNS-ovac odbio Vladi slati izvješća?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor Janafa, HNS-ovac Dragan Kovačević, navodno nije htio poslati izvješća o marketinškim aktivnostima te tvrtke Vladi pa je u njoj pokrenut nadzor Ministarstva financija. Iz drugih je razloga nadzor krenuo i u Plinacru, koji također vodi jedan HNS-ovac.

Tvrtka Plinacro potvrdila je u četvrtak navečer da je Ministarstvo financija pristupilo nadzoru financijskog poslovanja tog javnog poduzeća, odnosno prikupljanja i analize podataka vezano za racionalizaciju poslovanja i provedbu mjera štednje, a iz Janafa vezano za nadzor kažu kako je već ranije dogovoreno da će se čelnici te tvrtke u petak sastati s predstavnicima Ministarstva financija.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

"Ministarstvo financija je 19. ožujka u sklopu svojih redovnih aktivnosti pristupilo nadzoru financijskog poslovanja Plinacroa, odnosno prikupljanju i analizi podataka s naglaskom na racionalizaciju poslovanja i provedbu mjera štednje. Službenicima Ministarstva financija omogućen je nadzor i dostava svih traženih podataka u najkraćem mogućem roku te će nakon toga Ministarstvo izraditi izvješće o racionalizaciji poslovanja i provedbi mjera štednje za tvrtku Plinacro d.o.o.", navodi se u odgovoru Plinacroa na upit o nadzoru Ministarstva financija.

>> Ministrica potvrdila: Moj će suprug dati otkaz u Plinacru, uzdrmani smo kao obitelj

>> Saucha ponudio ostavku, Milanović je odbio!

Iz Janafa odgovaraju kako surađuju sa svim nadležnim institucijama i inspekcijama te najavljuju kako će se Uprava te tvrtke sutra sastati s predstavnicima Ministarstva financija.

Tvrtka Janaf d.d. surađuje sa svim nadležnim institucijama i inspekcijama, pa tako možemo potvrditi kako je već ranije za sutra, petak 22. ožujka, ujutro dogovoren sastanak Uprave Janafa s predstavnicima Ministarstva financija vezano uz financijski nadzor, odgovaraju iz Janafa na upit o nadzoru.

Kasnije je stiglo i novo Janafovo priopćenje, koje prenosimo u cijelosti. 'Janaf d.d. kao i svaki drugi gospodarski subjekt u Republici Hrvatskoj podliježe pod inspekcijski nadzor različitih institucija i agencija prema propisima RH, pa tako i financijskom nadzoru. U Janafu d.d. se trenutno provodi, kao i u ostalim tvrtkama, financijski nadzor od strane službenika Ministarstva financija. S obzirom da je jedan uobičajeni nadzor dobio ispolitizirani karakter, ističemo kako Janaf d.d. nije nikada sprečavao bilo koju inspekciju u njezinom radu, ali je tražio pojašnjenja postupka radi zaštite vlasnika i dioničara. Janaf je, kao što je poznato, dioničko društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi te podliježe Zakonu o tržištu kapitala i mora štititi kako većinskog, tako i manjinske dioničare. Stoga će Uprava Janafa, unatoč različitim pritiscima, nastaviti stvarati nove vrijednosti i dalje nastojati biti jedna od najuspješnijih tvrtki u Republici Hrvatskoj na dobrobit kako svih dioničara, tako i radnika i poslovnih partnera.'

'Jedna tvrtka nije pustila ulazak nadzora'

Premijer Zoran Milanović danas je upozorio kako je nedavno u Plinacro i Janaf poslan proračunski nadzor, no kako u jednu od tih tvrtki nadzor nije pušten. Nije htio reći o kojoj se od tvrtki radi, ali je naglasio da je to ozbiljan prijestup koji će se razriješiti za dan-dva. "Govorim vam vrlo ozbiljne stvari - to neću tolerirati. One koji krše zakone neće nitko spasiti, ni jedna stranka, niti jedan predsjednik, i tu nema cijene koju nisam spreman platiti", poručio je Milanović na konferenciji za novinare u Vladi.

Dodao je kako ima problema s "nekim ljudima koji su ovo malo neozbiljno shvatili, a imaju priliku voditi sustave koji su samoreproducirajući". Oni su profitni, zarađuju jer nemaju konkurencije i nemaju velike troškove, kazao je Milanović.

Kovačević odbio slati izvješća o marketinškim aktivnostima Janafa?

Kako danas prenosi jedna dnevni list, Ministarstvo financija u 33 trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu obavlja ciljani nadzor financijskog poslovanja kako bi utvrdilo da li su izrađeni planovi restrukturiranja te raspolažu li sredstvima koja su im na raspolaganju zakonito i racionalno.

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, nadzor u tvrtkama u državnom vlasništvu navodno je rezultat neposluha predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića koji je, kako prenosi taj list, pozivajući se na tvrdnje upućenih, odbio Vladi dostaviti tražena izvješća o marketinškim aktivnostima Janafa, pravdajući to pravilima Zagrebačke burze koja ograničavaju otkrivanje podataka o poslovanju kompanija iz burzovnih kotacija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene