458683
458683
458683
458683
458683

Ministarstvo pronašlo rješenje, od 1.siječnja stižu manji računi

  • , 28.11.2016., 21:40
  • Autor:
  • komentara

Od 1. siječnja iduće godine pojeftinjuje struja. Potvrdio je to za Dnevnik Nove TV državni tajnik za energetiku Ante Čikotić.

 
 
 
 
Jeftinija struja (Video: Dnevnik Nove TV)
Jeftinija struja (Video: Dnevnik Nove TV)

Čikotić kaže da su pronašli rješenje da kućanstvima, umjesto najavljivanog poskupljenja, struja ipak pojeftini. Ostaje još problem industrije, za njih se rješenje još traži.

Građani će ipak od 1. siječnja godine imati manje račune za struju, tvrde iz ministarstva. Kažu da su našli rješenje da povećanje naknade za obnovljive izvore ne poništi smanjivanje PDV-a na struju.

„Sigurno će cijena električne energije od nove godine bit jeftnija za kućanstva“, kaže Ante Čikotić, državni tajnik za energetiku.

Zasad ne otkriva kako će točno riješiti ovaj problem i koliko će struja pojeftiniti ali poručuje:

„Sigurno i danas mogu reći da mi nećemo utjecati da se anulira utjecaj porezne reforme“

Prema izračunima stručnjaka za Novu TV, ako se naknada poveća na 12 lipa po kilovatsatu, a PDV na struju smanji na 13 posto, kućanstvu koje troši prosječnih 3600 kilovatsati godišnji račun za struju svejedno bi se povećao za 66 kuna.

Ostaje problem industrije

Ostaje problem industrije. Niži PDV im ne pomaže pa su u Varaždinskoj tvrtki izračunali koliki bi im trošak bilo da se naknada poveća na 12 lipa.

„To znači da bi se sadašnji trošak koji mi imamo od 550 tisuća kuna za tu naknadu povisio na nekakvih 1,8 milijuna kuna što znači da bi se naš trošak povisio za 1,3 milijuna kuna“, kaže Stiven Toš, direktor Bomark Parka.

Državni tajnik ističe da razgovaraju s opskrbljivačima i traže rješenje kako bi ublažili trošak za industriju. Sastanak traže i proizvođači zelene energije.

„Postojeći sustav naknade svakako treba promijeniti, on je do sada funkcionirao, no sa odlukama vlade u zadnje dvije godine išlo se isključivo na ruku dobavljačima i opskrbljivačima električne energije, ajmo reć uvoznicima“, kaže Aljoša Pleić iz Udruženja Obnovljivi izvori energije.

Detaljni prijedlog uskoro na Vladi

Bivši ministar gospodarstva tvrdi da postoje rješenja da ne bude poskupljenja.

„Mogu razgovarati s opskrbljivačima, mogu sa drugim mjerama o univerzalnoj usluzi u HEPu izbalansirati da se ne ostvaruju ekstremne dobiti i da tržište funkcionira i da građani niti gospodarstvo prvenstveno ne treba osjetiti bilo kakvo povećanje“, kazao je Ivan Vrdoljak.

Iz ministarstva najavljuju da će detaljni prijedlog svog rješenja problema uskoro na sjednici Vlade predstaviti premijeru i ostalim ministrima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se