Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje DRAŽENU Slavici

Vještak iznio novu teoriju o uzroku kornatske tragedije, objašnjen i "huk" koji je čuo jedini preživjeli vatrogasac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju Draženu Slavici iznesena je nova teorija o stradavanju vatrogasaca na Kornatima 2007. godine.

Stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković u novom su kombiniranom vještačenju kornatske tragedije utvrdili da su vatrogasci tog 30. kolovoza 2007. godine stradali od posljedica južnoga kraka požara s eruptivnim efektom, te mogućeg spajanja tog požara s krakom vatre koja je dolazila sa sjevernog dijela, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 5 Detalji suđenja Odvjetnik obitelji ubijene djece u Ribnikaru o suđenju: "Majka je bez empatije i morala, ponaša se kao da je iznad suda" Arijana Lekić-Fridrih Incident na Trgu Ivan Pernar proglašen krivim za napad na umjetnicu: "To je jedna mala pobjeda koja može biti vrlo ohrabrujuća"

Geolog Goran Kniewald u četvrtak je na zadarskom Županijskom sudu svjedočio u nastavku suđenja Draženu Slavici kada je iznio ovu teoriju.

"Vrlo je vjerojatno da je u klancu, zbog nagiba terena i jakog vjetra, došlo do pojave eruptivnog efekta, odnosno zapaljenja nesagorivih plinova i sagorijevanja eteričnih ulja te raslinja, pri čemu se razvija oko dvije tisuće stupnjeva visoka temperatura. Takav se požar javlja isključivo u klancima, i to uzlazno. Proizveo ga je južni krak požara, a bilo je moguće i da se taj krak spojio sa sjevernim, zbog čega je nastala još viša temperatura", objasnio je.

U ranijim vještačenjima kao uzrok smrti vatrogasaca navodili su se eruptivni požar, kao i izgaranje nehomogene plinske smjese. Kniewald je na sudu objasnio da je požar s eruptivnim efektom sličan, ali ne i jednak tim pojavama.

Vještak je objasnio i "huk" koji je za petama čuo jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić. Objasnio ga je naglim ubrzavanjem požara, koji se ne širi ravnomjerno, nego ubrzava uz opću prisutnost sagorijevanja plinova koji nastaju sagorijevanjem gorive mase.

Vatrogasce je ubila strašna temperatura koja je stigla prije vatre, a koban je bio ulazak u klanac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene