Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene lete u nebo

Stan poput ovoga u Splitu mogao bi se prodati i za četvrt milijuna eura. Agentica otkriva i koliko je koštala najskuplja nekretnina

Aktualno Galerija Nekretnine - 2 Nekretnine - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nekretnine - 3 Nekretnine - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nekretnine - 4 Nekretnine - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nekretnine - 1 Nekretnine - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nekretnine - 1 Galerija 1/6 >>
Cijene nekretnina i dalje lete u nebo. Kupuje se i na moru i na kopnu. Nekima nije problem iskeširati ni pola milijuna eura. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

Kad je Lukrica Puljić krenula u potragu za nekretninom u Splitu, ostala je šokirana.

"Šokirala nas je cijena stanova po kvadratu u dijelovima grada izvan centra, a o centru da ne govorim", ispričala je i dodala kako se radi o iznosu i do pet tisuća eura. Riječ je o iznosu zbog kojeg je prestala tražiti stan.

No kupuje se i prodaje bez stajanja. Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič otišao je u stan u Splitu koji bi se mogao prodati i za 250 tisuća eura, kaže agentica Anđelka Ramljak.

"Mislim da će cijene trebati ići dolje jer jednostavno za domaći svijet koji tu živi, radi i rješava svoje stambeno pitanje ove su cijene nemoguće", rekla je Ramljak.

Najskuplja nekretnina koju je prodala iznosila je 520.000 eura, a plaćena je u gotovini.

Cijene kvadrata u Splitu prešle su, kaže, tri tisuće eura. Smatra da nikad nije bio veći nerazmjer između oglašenih cijena i cijena koje su kupci spremni platiti

"Pretežno domaći kupci su u Splitu. Na otocima i moru ima dosta stranaca koji traže nekretnine prvi red uz more ili s pogledom na more - nešto što ima turistički potencijal", objašnjava agentica.

Pročitajte i ovo APN i stanovi: Ilustracija - 1 Kako do stana Ogromna potražnja za stanovima u Zagrebu: "Cijene po kojima se oni sada prodaju su Bože pomozi"

Podaci Porezne uprave pokazuju kako je prošle godine bilo 136.000 kupoprodaja nekretnina. Od tog broja više od 13.000 kupili su stranci, najviše Nijemci i Slovenci. Hrvati su kupili 126.000 nekretnina.

S ovim podacima nisu prikazane sve kupoprodaje nekretnina, već samo one za koje je Porezna uprava provela postupak utvrđivanja porezne osnovice.

"Cijene nekretnina neće pasti, neće se dogoditi ispuhivanje balona koje najavljuju jer je razlika između recesije 2008., 2009. u odnosu na sada. Sad imamo povećanu potražnju nekretnina kojih nema na tržištu i zbog toga cijene ostaju iste. Stranci kupuju sve više, financiranje je i dalje povoljno", rekao je financijski stručnjak Vjeko Peretić.

Pročitajte i ovo Zagreb panorama počinju prijave za APN Isplati li se sad kupiti stan ili treba pričekati: Provjerili smo i što se u Zagrebu može kupiti za 100.000 eura

Krediti se, kaže, i dalje dižu, dok Hrvati kupuju nekretnine otprilike isto kao prošle godine. Kamate jesu porasle, ali su, tvrdi, među najpovoljnijima u našem okruženju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene