Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izložene u Rimu

Hrvatske jaslice koje su oduševile cijeli svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najljepše hrvatske jaslice prije 16 godina izradila je svjetski priznata dubrovačka keramičarka Lucija Perojević. Jaslice koje su na izložbi u Rimu 1996. oduševile svijet, danas se nalaze u dubrovačkoj katedrali.

Kada je 1995. godine keramičarka Lucija Perojević za dubrovačku katedralu izradila bijele jaslice ukrašene tek 24-karatnim zlatom, teško da je mogla slutiti da će godinu dana kasnije one oduševiti cijeli svijet. Naime, u katedrali u starom gradu ugledali su ih predstavnici zagrebačkog etnografskog muzeja, te su predložili da se s njima Hrvatska po prvi put predstavi na svjetskoj izložbi jaslica u Rimu.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

'U toj kompoziciji su Josip, Marija, tri kralja i uvijek radim dva pastira', rekla je Lucija Perojević. Figure koje su djelovale pročišćene a ujedno i jako svečano oduševili su žiri u Rimu te Luciji priskrbile poseban status među kolekcionarima jaslica. Iako se keramikom bavi od 1984. godine, umjetnica nam priznaje kako kada izrađuje jaslice osjeća posebno strahopoštovanje, posebice stoga što radi bez nacrta.

>> Žive jaslice vratile smisao Božića u 'slavonskom Betlehemu'

'Ne napravim skicu kako će to biti nego uzmem kist u ruku i krenem', kaže Lucija. Zbog toga svoje umijeće smatra božjim darom i figure izrađuje s velikom ljubavlju i bez ikakvog stresa. 'Najdraže mi je raditi Josipa i Mariju. Napraviti Isusa je malo teže. Inače je forma glave djeteta prilično teška za izradu', rekla je Lucija.

Izraditi jaslice dugotrajan je proces, pa Lucija godišnje može napraviti samo jedne. Cijeli proces počinje oblikovanjem od gline koji traje najmanje 15 dana po figuri.

'Onda slijedi sušenje. Taj proces traje najmanje 15 dana. Zatim se to pali u keramičkoj peći. Nakon toga ide oslikavanje, glaziranje... što je opet nekoliko sati rada. Treća faza je 24-karatna pozlata ili platinu. Nakon toga, glazura ponovno mora u peć. Treba oko mjesec dana da bi se taj proizvod finalizirao. To je po jednoj figuri', kaže Lucija.

Osim što radi jaslice, bavi se i izradom drugih ukrasnih predmeta od keramike. No, njezine prve jaslice koje su predstavljene u Rimu sada se nalaze u dubrovačkoj katedrali. Lucija ih nerijetko posjeti kako bi uživala u njima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene