Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve od prirodnih materijala

Žive jaslice vratile smisao Božića u 'slavonskom Betlehemu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da se Isus rodio na slami, u skromnoj štalici, podsjećaju nas mladi iz Starih Perkovaca. Oni su se spontano okupili i u središtu svoga mjesta izradili žive jaslice. Koristili su samo prirodne materijale - drvo i slamu.

Slavonski Betlehem. U četiri tjedna Došašća podigli su ga mladići i djevojke iz Starih Perkovaca. 'Sve smo pokupili iz sela tko je što imao, tko je što mogao dati. Bez puno novca', kaže Matej Vargić.

Pročitajte i ovo Betlehemsko svjetlo stiglo u Hrvatsku - 2 stiglo iz Austrije Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Zagreb: "Ovo je prilika da svi skupa razmislimo" Slika nije dostupna U Galileji Arheolozi: Našli smo dokaze o drugom Betlehemu

Drvo, slama, kukuruzovina. Sve prirodni materijali i sve ručni rad mladih Perkovčana. 'Svatko je dolazio s nekom idejom. Možda da stavimo neki bunar sa džermom, da napravimo obor za ovce, da napravimo most', kaže Igor Karalić.

>> Evo kako izgledaju najveće jaslice na svijetu

Igor se prije godinu dana vratio iz terapijske zajednice Cenacolo. Upravo je on okupio mlade oko Betlehema. 'Prije Badnjaka sjedio bih pijan, razvaljen u kafiću, ne bih ni išao na polnoćku. Smisao Božića mi je bio totalni promašaj', kaže Karalić.

Igor je vratio smisao svome Božiću, ali je vratio i smisao Božića u svoje selo. 'Taj Isus, Božić, Bog koji dolazi k nama je poput neke magnetske sile privlačio mlade za koje se mislilo da su bezlični, nezainteresirani. Neka vatra se upalila u njima', kaže župnik Nikica Mihaljević.

Od radosti seoske su snaše obukle najljepše ruho i zapjevale. 'Pjesma tradicionalna naša Na salaši kod Betlema. Od kad ju pamtimo, pjevala se kod nas uvijek na polnoćku', kaže Terezija Sočković iz KUD-a Ravnica Stari Perkovci.

Čudo Božića nije propustio ni dvomjesečni Tin. 'Došao je malo pogledati i nazad kući. Hladno je', kaže Tihana Kucjević.

Malo starija djeca okitila su bor. Nakit su izradile djevojke. 'Pravili smo kugle od konca i štirke. Na konac smo nizali kokice', objašnjava Anamarija Sabo.

Kokice su dostojno zamijenile snježne pahuljice. U Starim Perkovcima Božić za pamćenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene