Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za misiju na Baltiku

Vatreni i uigrani: Ovako to izgleda kad "hrvatski topnici" uzmu moćan stroj u svoje ruke

Aktualno Galerija Vojna vježba u Slunju - 1 Vojna vježba u Slunju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vojna vježba u Slunju - 2 Vojna vježba u Slunju - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vojna vježba u Slunju - 3 Galerija 1/3 >>
Bez kazni i samo uz pohvale protekla je vojna vježba na poligonu u Slunju. Hrvatski vojnici koji kreću na Baltik, put još jedne NATO misije u Poljskoj, pohvalili su se naoružanjem i pred kamerama demonstrirali - ispaljivanje raketa.

Vatreni su i uigrani. Tako to izgleda kad "hrvatski topnici" uzmu moćan stroj u svoje ruke i prime se višecijevnog bacača raketa.

 "Iznimno sam zadovoljan, a mislim da ste svi vi ovdje vidjeli obučene, motivirane, opremljene pripadnike ove postrojbe koji su spremni za izvršenje svih zadaća", kazao je direktor vježbe "Stabilnost" bojnik Marijan Žukina i dodao da nigdje nije zapelo već je cilj uništen.

Na to koliko su bili precizni u gađanju mete udaljene oko 10 kilometara paze i domaći, ali i NATO ocjenjivači. Pod njihovim su povećalom prije puta u Poljsku.

Znaju što ih čeka

"Ja sam gore u Poljskoj već bio, kao zapovjednik, i naravno da su mi ta iskustva tijekom te obuke vrijedna, znam što me čeka", rekao je satnik Dario Bilješković, zapovjednik 8. HRVCON-a eFP u Poljskoj.

U jednoj od hladnijih misija na čijoj granici s Rusijom zvecka oružje - vatreno je krštenje već prošao. A obuku na topničkoj bitnici, kaže, svladao bez poštede.

"Sve što me čeka, to znam. Treba par mjeseci da se dođe na visoku razinu", kazao je vojnik Filip Bulaja, pripadnik Gardijsko-oklopne mehanizirane brigade i dodao da je relativno opasno.

Svjesni opasnosti, slunjsko blato baltičkim, u srpnju će zamijeniti 80 vojnika i vojnikinja. Ne osvrću se na granične napetosti.

"Iznimna prilika u međunarodnom okružju pokazati tko smo, što smo, odakle dolazimo i što znamo, a dosada su povratne informacije govorile da smo na visokoj razini", naveo je bojnik Marijan Žukina.

U Poljskoj ih čeka kompletna oprema

"Kopletna oprema nas čeka u Poljskoj, a odavde vozimo našu osobnu opremu i naoružanje", rekao je satnik Dario Bilješković.

Naoružana do zuba je i 30-godišnjakinja. I član posade bez kojeg se ne može.

"Granate su skoro težine kao ja...", navodi vojnikinja Anđela Ćurić, pripadnica Gardijsko-oklopne mehanizirane brigade. Ali i za nju je to rutinski zadatak. U misiji pod američkom čizmom ostaju 6 mjeseci.

"Nije mala stvar, nadam se da nije zadnja misija, vidjet ćemo", navodi vojnikinja Ćurić i dodaje da se ne boji kad zna da je odradila dobar posao, kao i ostatak ekipe.

Pet puta više vojnika nego putnika - danima se uvježbavalo na brdima oko Slunja.

Rukuju skupim vojnim sustavima

Brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Gardijsko-oklopne mehanizirane brigade, kaže da je oružje kojim rukuju skupo.

"Prilično, svi vojni sustavi ovakvog tipa su skupi. Svaka vojna vježba je zahtjevna i u financijskom smislu, imate sredstva koja morate osigurati za uvježbavanje, gorivo, streljivo...", dodaje Validžić.

A još nije gotovo. Jer pravi izazov s iskrcavanjem saveznika tek ih čeka. Kao u ratnim filmovima više od 3,5 tisuće vojnika uvježbavat će se idućih tjedana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jeste li čuli? Ipak nije bio potres, probijen je zvučni zid: Stanovnike Zagreba uznemirila tutnjava

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 30 LETOVA Tijekom uskrsnih blagdana helikopteri MORH-a prevezli 11 pacijenata s otoka

Oko 6 milijuna kuna za vojne igre Hrvatska neće platiti sama. Dio troškova snose i partneri.

Slunjski scenarij su svladali. Sele se u Slavoniju gdje svoju ocjenu čeka i postrojba koja krajem godine, kao pojačanje, odlazi u misiju na Kosovo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene