Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako općine bez dozvole 'uređuju' obalu

Pogledajte kako se gradi na hrvatskoj obali!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijesti o tome kako građani bez dozvola grade kuće ili vikendice više nas baš i ne mogu iznenaditi.

No kada to radi lokalna samouprava poput Općine Lumbarda, e to vas podsjeti da da je u ovoj državi sve moguće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U moru kod Korčule Dok je ronio na njega naletjela JAHTA! Slika nije dostupna Veliki problem Traže pomoć ministra oko problema odlagališta otpada za Lumbardu

I dok lokalni mediji u Lumbardi na otoku Korčuli pišu o izgradnji još jedne prekrasne šetnice od istočnog dijela uvale Račišće do zaštićenog poluotoka Koludrta, vrijedne 40.000 kuna, ispostavilo se da se betonska šetnica gradi protuzakonito. I što je najtragičnije, bez dozvole je gradi - Općina Lumbarda.

>> Zar je ovo put za plažu?

'Investitor radova nema koncesiju za posebnu uporabu pomorskog dobra, što je u suprotnosti sa Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama’, stoji u odgovoru Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

‘Prihvaćam dio odgovornosti za ovo, ali mi smo počeli s izgradnjom šetnice prije nego je Općinsko vijeće dalo potrebnu koncesiju jer smo, u dobroj namjeri, željeli da se radovi završe do početka turističke sezone’, rekao nam je načelnik Općine Lumbarda Ivan Radovan. Sada se, kaže načelnik, čeka sastanak Općinskog vijeća koje će dati potrebnu koncesiju za izgradnju šetnice koja se inače nalazi u prostornom planu Općine.

‘Ovo se sve dogodilo zbog ljudi koji žive na području šetnice jer im smeta što gube svoj dio privatnosti. Treba se znati i da su na tom dijelu pomorskog dobra, u moru protuzakonito izgrađeni objekti pa ćemo tražiti da se i to ispita jer ako mi moramo poštivati zakon morati će i ostali’, dodao je načelnik Radovan.

Kada smo načelnika pitali kada su započeli radovi na šetnici, za koje je Općina odredila 40.000 kuna, rekao je – početkom ove godine. No, zanimljivo je da je Lučka kapetanija u Korčuli, koja je odgovorna za to pomorsko dobro, već krajem prošle godine izlazila na teren zbog prijave građana o nelegalnim radovima. No radovi bi nakon toga bili na koji dan zaustavljeni ali bi se ubrzo nastavilo po starome. Tek kada smo mi, kao medij, o svemu obavijestili resorno Ministarstvo – radovi su doista i zaustavljeni. Općini Lumbardi se kao investitoru radova zabranjuju radovi i uporaba pomorskog dobra za izgradnju šetnice, a slučaj je preuzela Građevinska inspekcija u Dubrovniku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene