Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stradali u potresu

Kako dalje nakon potresa? Obrtnica iz Petrinje poručuje: "Treba nam kontejnersko naselje gdje ćemo raditi, odmah i sada, a ne za mjesec, dva"

Aktualno Galerija Šteta od potresa - 1 Šteta od potresa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Šteta od potresa - 2 Šteta od potresa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šteta od potresa - 3 Šteta od potresa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Snježana Prpić, obrtnica Snježana Prpić, obrtnica Foto: DNEVNIK.hr +0 Obrtnica Snježana Prpić i Ivana Pezo Moskaljov Galerija 1/5 >>
U potresom pogođenoj Banovini gotovo da i nema poduzetnika koji nije pretrpio štetu. U Sisku je zato održan sastanak o hitnoj državnoj pomoći za što brže oživljavanje gospodarskih aktivnosti.

Neven Žužić vlasnik je tri tvornice, gdje više od 100 radnika priozvodi furnir, parkete i pelete. Sve je stradalo, a šteta je milijunska. "Oko 12 milijuna kuna je šteta samo taj građevinski dio, a oko dva milijuna kuna je štata strojarski dio, sve kotlovnice, strojevi, sve ostalo šta je stradalo", kazao je Žužić. U teškim trenucima za tvrtku radnici su i dalje u pogonu, ali ne proizvode već pomažu drugima.

"Svakodnevno istovarimo više od 15 do 20 šlepera građevinskog materijala. Moji ljudi su ovdje dan i noć, dijele ljudima letvu, dasku, crijep, ciglu, vidite i sami da je ovdje hrana, roba. Iza Ministarstvo poljoprivrede sa svojom stočnom hranom, ovdje smo 24 sata", kaže. 

Pročitajte i ovo Obnova na Banovini Dugo je trebalo Zadnji dani života u kontejneru: Stanovnici Banovine napokon se vraćaju u svoje domove Potres kod Petrinje tlo ne miruje Potres kod Petrinje: "Grmljavina"

Nadaju se novčanoj pomoći od države jer bez nje je, kaže vlasnik, nemoguće ponovno pokretanje proizvodnje. U ime države u Sisak su danas stigli ministri gospodarstva i rada Tomislav Ćorić i Josip Aladrović. Na sastanku s poduzetnicima najavili su mjere pomoći.

Najavili su u sljedeća dva tjedna otvaranje natječaja za opremanje odnosno popravak postrojenja u iznosu od 10 milijuna kuna. Aladrović je najavio mjere od 4000 kuna po zaposleniku. Župan Ivo Žinić rekao je da u Sisačko-moslavačkoj županiji nema obrtnika koji nije nastradao u potresu. 

"Više od 750 obrta doživjelo je manje ili veće štete, kao i 850 trgovačkih društava i poduzeća", rekao je Žinić. Iz petrinjske tvornice kobasica najavljuju brzu sanaciju štete i nastavak proizvodnje. Mesoprerađivač iz Popovače pak strahuje od iseljavanja radnika.

Kako bi pomogli OPG-ovima s područja Banovine Grad Zagreb sve ih je uvrstio na stranicu online tržnice Grada Zagreba. HAMAG BICRO i HBOR omogućit će poduzetnicima i obrtnicima s područja stradalog u potresu moratorije na kredite.

Državna pomoć

Ugroženo više od 800 obrtnika

Potres je ugrozio posao za više od 800 obrtnika na području Sisačko-moslavačke županije. Snježana Prpić, vlasnica je računovodstveno-knjigovodstvenog obrta. Samo pukom srećom na vrijeme je izašla iz zgrade za vrijeme potresa. Njezin obrt radi smanjenim kapacitetom, iako vodi knjige za više od 160 tvrtki.

"Mi smo obrt preselili u Moščenicu i radimo sa smanjenim kapacitetom, jer ne možemo okupiti ni sve radnike, kuće su im oštećene, a i oprema nam je oštećena".

Snježana Prpić brine se za više od 160 tvrtki i obrta. Napominje kako obrtnicima treba kontejnersko naselje gdje bi obrtnici mogli početi raditi i to odmah, a ne za mjesec ili dva. Objašnjava što njezin obrt stradao u potresu sada radi. 

"Ovo je nekakva vatrogasna mjera, gdje radimo samo obračune plaća i sada ćemo započeti s mjerama na koje imaju pravo naši poduzetnici. Mi vodimo više od 160 obrta i poduzeća, to je vrlo kompleksan posao koji se ne može voditi iz dnevnog boravka. Obračun plaća koje radimo je samo mali segment našeg posla", objašnjava. 

Na pitanje što njoj sada konkretno treba, ali i ostalim obrtnicima, odgovara: 

"Treba nam da potres stane, ali pored toga nama hitno treba kontejnersko naselje gdje ćemo se mi iz područja centra grada preseliti. Ne za mjesec, ne za dva, već odmah! Tu su frizeri, ugostitelji, tu su uslužni obrti koji moraju početi funkcionirati sada, ne za mjesec, ne za dva, ne u ovim okolnostima, već negdje izvan grada, to je ono što mi tražimo", pojašnjava.

Napominje kako nisu dobili jamstva već samo obećanja o što bržem završetku kontejnerskog naselja. "Priča se o mjerama, kreditima, ali te se stvari ne mogu raditi iz dnevnog boravka. Kod nas primjerice radi samo Erste banka, a za OTP banku se mora ići u Sisak", napomenula je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene