Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neimenovani građanin

Podnesen zahtjev da se Titu posthumno oduzme njemačko odlikovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere primio je prošlog tjedna zahtjev za oduzimanjem ordena Izvanrednog saveznog križa kojeg je 1974. tadašnji predsjednik Njemačke Gustav Heinemann dodijelio tadašnjem jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu, javlja njemački tjednik Der Spiegel u svom internetskom izdanju u subotu.

Kako javlja Der Spiegel, zahtjev za posthumno oduzimanje najvišeg njemačkog odličja za zasluge, koje se dodjeljuje samo poglavarima država, podnio je neimenovani građanin, 'žrtva neuspjelog atentata jugoslavenskih tajnih službi'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon izbacivanja FOTO Viktor Gotovac iz stranke izašao s bistom Tita i poručio Peđi Grbinu: "To je laž" Slika nije dostupna IMA ONIH KOJI SE BUNE Tito opet posvađao Hrvate! Francuska agencija raspisala se o atrakciji koja je neke prenerazila: "To je sramota"

List vijest o podnošenju zahtjeva za oduzimanje ordena Josipu Brozu Titu donosi u tekstu koji se bavi istragom njemačkog državnog odvjetništva i ministarstva unutarnjih poslova u svezi s ubojstvima Hrvata u egzilu od strane jugoslavenskih tajnih službi u razdoblju od 1970. do 1989. List navodi da se trenutno vodi istraga protiv 14 osoba te da je protiv 6 osoba, od kojih su dvije nekada obnašale funkciju časnika obavještajnih službi, podignuta i međunarodna tjeralica.

Der Spiegel navodi detalje presude u procesu Visokog zemaljskog suda u Muenchenu od srpnja 2008. u kojem se hrvatskom državljaninu Krunoslavu Pratesu sudilo zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog političkog aktivista u egzilu Stjepana Đurekovića 1983. U presudi se zaključuje kako je Tito do svoje smrti 1980. 'upravljao političkim ubojstvima u inozemstvu". Sud je također izrazio uvjerenje kako su "politički dužnosnici u Jugoslaviji naređivali ubojstva koja su bila izvršavana na području SR Njemačke".

Krunoslav Prates je tada osuđen na doživotnu kaznu zatvora a sud je tada kao upletene u ubojstvo Stjepana Đurekovića naveo i bivše djelatnike jugoslavenskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Njemačko državno odvjetništvo tada je najavilo nove istrage vezane uz 22 ubojstva hrvatskih aktivista u emigraciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene