Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U slučaju 'Maestro' osumnjičen i četvrti potpredsjednik HFP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana Velimira Kračuna (1952.) i I. O. (1946.) zbog osnovane sumnje da je V. K. počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a I. O. zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, stoji u propćenju DORH-a.

U priopćenju Državnog odvjetništva stoji kako postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik V. K. od 13. ožujka do 4. lipnja 2007.godine, u Zagrebu; kao potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju u sektoru financija i predsjednik stručnog povjerenstva HFP-a zadužen za pripremu i provedbu javnog nadmetanja objavljenog u travnju 2007. godine za pružanje usluga procjene vrijednosti poslovanja jednog dioničkog društva zbog pripreme postupka privatizacije; na traženje drugoosumnjičenog I. O., koji je direktor jedne tvrtke, u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi toj tvrtki, omogućio pobjedu na natječaju bez obzira na druge ponuđače.

Pročitajte i ovo Slovačka policija ispred zgrade u kojoj živi osumnjičenik za napad na premijera Roberta Fica Pokušaj ubojstva Napadača na slovačkog premijera policija dovela u njegov stan: Poznato je što su odnijeli Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu

Državno odvjetništvo dalje navodi kako nakon što se na navedeni natječaj javilo pet ponuđača, a znajući kako ta tvrtka nije sposobna obaviti procjenu prema traženim uvjetima, sumnja se da prvoosumnjičenik nije o tome obavijestio članove Povjerenstva koji su na sastanku u svibnju 2007. godine kao najboljeg ponuđača izabrali upravo tvrtku drugoosumnjičenika.

Potom je osumnjičeni V. K., bez znanja Tajništva HFP-a i prije konačnosti odluke o odabiru, 1. lipnja 2007. godine, ugovor koji mu je prethodno elektronskom poštom uputio I. O., osobno donio predsjedniku HFP-a na potpis. 

Na temelju toga je V. K. izdao nalog računovodstvu HFP-a da tvrtki drugoosumnjičenika u dva navrata isplati avanse čime je toj tvrtki pribavljena protupravna imovinska korist u ukupnom iznosu od 298.900 kuna, stoji u priopćenju DORH-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene