Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadovoljan zarađenim

Podbacila zarada na državnoj imovini, ministar Marić: "Ide sporije, ali su postignute puno veće cijene"

Zarada od državne imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Zarada od državne imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zarada od državne imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zarada od državne imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zarada od državne imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Vlada je u srijedu službeno prodala hotel Hrvatska u Baškoj Vodi, no zarada na državnoj imovini i prošle je godine podbacila. Više od 400 milijuna kuna u odnosu na plan.

Ministar državne imovine Goran Marić ponovno nije uspio dohvatiti obećanu milijardu kuna, popis sve državne imovine još nije gotov, a o promjenama u javnim tvrtkama nitko više ni ne govori.

Pročitajte i ovo Goran Marić (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Novi zakon o državnoj imovini Goran Marić: "Zakon nije stranački, ideološki niti je kartelski, nego je od nacionalnog interesa" Državna imovina na prodaju (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Natječaj za Smokvicu Ministar Marić potvrdio za Dnevnik Nove TV: Bivše Todorićevo ljetovalište s heliodromom i teniskim terenom ide u zakup

Iz drugog pokušaja prodan je vojni hotel Hrvatska u Baškoj Vodi. Država će dobiti više od 46 milijuna kuna, što je više nego što je tražila u prvom pokušaju. Ministar državne imovine zadovoljan.

"Posebice smo zadovoljni što će se uložiti u taj hotel i vrlo brzo će biti kategoriziran u četiri zvjezdice znači - slijede ulaganja i povećanje kvalitete proizvoda na tom području", kazao je ministar državne imovine Goran Marić.

No, ukupna zarada od državne imovine prošle je godine podbacila. Plan od dvije milijarde i 640 milijuna kuna smanjen je za 434 milijuna. Jedan od stupova za smanjivanje javnog duga ne daje očekivane rezultate.

"Kad sam bio u vladi, kolega Marić je bio jedan od najvećih kritičara naše vlade. I onda dođeš u stolicu ministra, i onda vidiš kako to nije jednostavan posao, i onda u dvije godine ne napraviš ništa". kritizirao je SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

Ministar prezadovoljan zarađenim

Ministar, pak, ističe da je prošle godine samo na nekretninama zaradio 300 milijuna kuna i još 400 milijuna na privatizaciji hotela Makarska i Jadran Crikvenica. Obećavao je milijardu, ali kaže da je zadovoljan zarađenim.

"Malo je sporije, ali su postignute puno veće cijene. Naravno da će se i ta milijarda realizirati, ali uvijek govorim bolje je realizirati milijardu kuna sa zakašnjenjem od 2, 3 ili 5 mjeseci nego prodavati za 200, 300 milijuna tu istu koja vrijedi milijardu", smatra ministar Marić.

Iz nekretninskog sektora ne vjeruju u veći uspjeh dok država jače ne uključi privatnike kao što je to učinila Austrija.

"Gdje je država za određene projekte uzela privatne partnere kao partnere u razvoju projekata, znači nije prodavala ledine nego je zajedno s privatnim partnerom razvijala projekte i takve projekte nudila investicijskim fondovima ili bankama", kazao je predsjednik Udruge developera HUP-a Denis Ćupić.

Ministar Marić objašnjava da popis državne imovine još nije gotov zbog ostalih ministara. Na upit novinara je li ministarstvo odradilo svoj dio posla pa se sada čekaju ostali, Marić odgovara: "Točno, ministarstvo je svoje odradilo, ali registar je godinama stvaran. On i nije potpun, nije točan, mi svakodnevno radimo i ispravljamo pogreške".

Pojašnjava da je zbog drugih ministara odustao i od sređivanja javnih kompanija jer su htjeli zadržati utjecaj i kontrolu nad tvrtkama u svojim resorima.

Ove godine planira zaraditi 165 milijuna kuna na prodaji hotela Maestral te 200 milijuna na još dva turistička projekta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene