Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje plaća

PRVA RUNDA GOTOVA Vlada i sindikati zakazali novi sastanak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas su počeli pregovori između Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi o izmjenama kolektivnih ugovora i povećanju plaća za šest posto.

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi, u kojima je zaposleno oko 180.000 ljudi, i državnih službi, gdje radi oko 63.000 djelatnika, pregovaraju o povećanju osnovice za plaće za šest posto, slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za dva i više posto, sukladno sporazumu iz 2009. godine, koji je praktički stupio na snagu od 1. siječnja.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti

Nakon prvog sastanka Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima u ponedjeljak u Banskim dvorima, član sindikalnog pregovaračkog tima Branimir Mihalinec izjavio je kako su dogovorili nastavak pregovora za petak, 1. travnja, a u međuvremenu će izraditi pregovarački protokol.

Neosporno je da obje strane sporazum drže vrlo važnim i da će ga pokušati zajednički realizirati. Svjesni smo da Vlada ima problema s realizacijom sporazuma "odjednom i sve" i spremni smo pregovarati o dinamici njegove provedbe, istaknuo je Mihalinec nakon početka pregovora o sindikalnom zahtjevu za povećanjem osnovice za plaće javnih službenika za šest posto, što im jamči sporazum u slučaju da BDP raste dva i više posto dva kvartala zaredom.

Upitan očekuje li dio povišice još ove godine, Mihalinec je rekao kako su se složili da tvrdnja "nema novaca" nije ozbiljna pregovaračka pozicija, a kada, koliko i u kojim uvjetima će biti novaca za realizaciju sporazuma treba jasno i argumentirano utvrditi. Očekujemo da će Hrvatska krenuti naprijed i da će ove godine sigurno biti novaca za početak realizacije sporazuma, kazao je Mihalinec.

Postignemo li sporazum s Vladom, tada će to biti njezina obaveza koju svjesno prihvaća i tada će utvrditi rebalans proračuna kako bi mogla izvršiti potpisane obveze. Upravo to očekujemo, rekao je Mihalinec odgovarajući na novinarsku opasku da u proračunu nisu predviđena sredstva za realizaciju sporazuma, koja bi na godišnjoj razini iznosila 1,8 milijardi kuna.

Upitan hoće li u pregovorima biti riječi i o izmjenama kolektivnog ugovora, božićnicama, regresima i drugim dodacima, Mihalinec je rekao da pregovarački tim, koji čine predstavnici osam sindikata potpisnika sporazuma, pregovara o osnovici za plaće, a o ostalome će pregovarati sindikati potpisnici Temeljnog kolektivnog ugovora.

U vezi usklađivanja pariteta plaća u javnim službama i plaća u privredi Mihalinec je rekao kako to jest predmet sprazuma i da će o tome argumentirano pregovarati.

Na upit je li zadovoljan današnjim sastankom, Mihalinec je rekao kako bi sindikalci bili zadovoljniji da se sporazum počeo realizirati 1. siječnja, no svjesni su realnosti i prihvaćaju pregovore o mogućim rokovima koji će biti jasno utvrđeni i sigurno realizirani.

Što se tiče mogućih proračunskih ušteda, Mihalinec je rekao kako je to pitanje za premijera Oreškovića, no u svakom slučaju treba povećati prihode zemlje, ojačati gospodarstvo i proizvodnju, a javne službe trebaju biti odličan servis gospodarstvu da to uspije realizirati.

Petrov: Svi će biti u 'win win' situaciji

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak, nakon početka pregovora da će na kraju pregovaračkog procesa svi biti u "win-win" situaciji, odnosno da će zadovoljni biti i sindikati i Vlada, kao i hrvatski građani.

Zahvalivši sindikalnim predstavnicima na razumijevanju, Petrov je pred novinarima u Banskim dvorima izrazio zadovoljstvo što je Vlada naišla na ljude koji će joj pomoći da započeti reformski paket dovrši unutar ove godine.

Kada će biti aktiviran sporazum o povećanju plaća

Na upit hoće li ove godine biti novca za ispunjenje sporazuma o povećanju osnovice za plaće, Petrov je rekao kako je to jedna od točaka o kojima će pregovarati u vezi aktiviranja samog sporazuma, koji je bio potpisan prije nekoliko godina.

"Postoji Vladina obveza i realna situacija u kojoj se danas nalazimo i vjerujem da će predstavnici sindikata imati sluha za to. Dogovorit ćemo se kada će biti aktivacija sporazuma, no u ovom trenutku ne želim donositi zaključke. Mislim da je korektno razgovarati i zajednički donijeti zaključak", kazao je Petrov.

Znamo da u ovom trenutku nismo u proračunu planirali dodatna sredstva za isplatu obveza iz sporazuma i zato kažemo da nema novca, a želimo biti korektni prema sindikatima, jer su i oni bili korektni i čekali da se dogovorimo kada će se moći aktivirati sporazum, dodao je.

Na novinarsku opasku da prema projekcijama proračuna ta sredstva nisu predviđena ni u iduće dvije godine, Petrov je istaknuo kako su projekcije napravljene "po sistemu 2016.", a na upit postoji li simulacija o kolikom se iznosu radi na godišnjoj razini rekao je kako o tome nisu razgovarali, već će o tome biti riječi u pregovorima.

Protokol o pregovorima o osnovici i ostalim temama

"Bazirat ćemo se na sporazumu o šest posto osnovice, i to će biti glavni predmet razgovora kroz iduće razdoblje, a vjerujem da ćemo obuhvatiti i više", rekao je Petrov napomenuvši kako će ostale teme, poput usklađivanja pariteta plaća, biti obuhvaćene protokolom o pregovorima koji će Vlada predložiti sindikatima. Pregovori o kolektivnim ugovorima trenutno nisu tema, ali će svakako doći na dnevni red, no treba ići korak po korak.

Najavio je idući sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih i državnih službi za 1. travnja, kada će imati preliminarne kalkulacije i moći konkrenije razgovarati o sindikalnim zahtjevima.

Na pitanje boji li se sudskih tužbi, Petrov je poručio da, s obzirom na način kako je vođen razgovor, ne treba prijetiti tužbama, iako postoji i ta mogućnost. Opravdano je nepovjerenje sindikata koji su u pojedinim situacijama bili izigrani ali, s druge strane, realna situacija ponekad diktira neke stvari, tako da se nadam da ćemo sklopiti dogovor, kazao je.

Na početku pregovora ništa konkretno

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao da će sindikati nastojati "drvo ne posjeći, a plodova se neće odreći", odnosno da će pokušati pronaći obostrano prihvatljivo rješenje.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je pak da je najvažnije pitanje kada će se povišice isplatiti, a ne hoće li se uopće isplatiti, i to u razumnom roku.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša izjavio je kako postoji Vladina obveza prema zaposlenicima u državnim službama, ali na početku pregovora nije bilo realno očekivati ništa konkretnije. No, dogovorili smo protokol pregovaranja i tema o kojima će se razgovarati.

"Mi smo se dotakli tema koje su za nas krucijalne, sindikalna strana na tome inzistira i očekujemo s Vladine strane konkretne prijedloge kroz protokol i pregovore na koji način to pitanje riješiti", kazao je Pleša. Hoćemo li kroz pregovore doći do dogovora - vidjet ćemo, no pregovorima u ovom trenutku moramo dati šansu, naglasio je Pleša.

Očekuju novce

Predstavnici sindikata uoči sastanka rekli su da očekuju novce kao i da se oko šest posto ne treba pregovarati. Na tvrdnju da neće biti lako, ministar financija Zdravko Marić rekao je da 'nikad nije lako'.

Šef liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da je ugovor pravno neupitan. 'To je čista situacija, ništa više od toga ne tražimo', kaže.

'Vlada nikad nije rekla da ima novca pa ih na kraju nađu', rekao je šef sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak.  'Premijer je našao novce za indeksaciju mirovina, očekujemo novce i za ovo. Šest posto su dužni isplatiti, očekujemo da će oko pariteta najviše pregovorati. Sve je dogovoreno i sada su se stekli uvjeti', rekao je.

Šustar: Ključno je da se razgovara

Ministar Predrag Šustar kaže da se radio o upoznavanju i da je ključno da se razgovara. 'Moraju se staviti karte na stol, drago mi je da ćemo se naci, ovo je dug proces, bit će više sastanaka', dodao je.

Odgovarajući na pitanje imaju li neko konkretno rješenje, ministrica Nada Šikić je rekla da za ovu godinu sredstva nisu pronađena te da pokušavaju naći način kako premostiti situaciju. Na novinarski upit, rekla je i da se ne boji sudskih tužbi i da zato idu u pregovore.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je kako ima mjesta za pregovore u svim stavkama ako se želi da sporazum ne stupi u punom opsegu na snagu. Svjesni smo da kada bi u potpunosti stupio na snagu da bi to bio teret za proračun koji ne bi mogao izdržati, istaknuo je Ribić. Dodao je kako se sav teret sporazuma (iz 2009.) sabio u ovu godinu i da je to sada problem.

Upitan što će biti ako im u Vladi kažu da nema novca, Ribić je odgovorio da sindikati 'onda idu dalje', ne želeći precizirati što pod tim misli.

Mihalinec: Očekujemo da se pronađe način za ispunjenje sporazuma

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ustvrdio je kako novca uvijek ima, samo je pitanje kako će se i kada rasporediti. Očekujemo da će se u pregovorima naći način na koji će način Vlada ispuniti sporazum. Možemo razgovarati o tome da se realizacija sporazuma protegne na dulje razdoblje, ali ne beskonačno i bezuvjetno, kazao je Mihalinec.

Sve opcije su otvorene, a ono što će nam u Vladi reći ćemo prenijeti članstvu i ono će imati zadnju riječ, poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

U proračunu nema sredstava za povišice

Vlada ne spori da sindikati imaju pravo na povišicu, ali za ispunjenje tih obaveza potrebno je oko 1,8 milijardi kuna na godišnjoj razini, a tih sredstava nema u novom državnom proračunu, niti su predviđena u projekcijama proračuna za 2017. i 2018.

Sindikati su najavili da neće odustati od tih šest posto, nego su spremni braniti svoja prava svim legalnim sredstvima, a mogu pristati tek na kraću odgodu primjene sporazuma, ako to Vladini pregovarači dobro argumentiraju.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić tvrdi da vladajući imaju još dvije obveze za povećanje plaća, jedna je usklađivanje pariteta u javnim službama i gospodarstvu na pretkriznu razinu (radi se o usklađivanju plaća VSS početnika u javnim službama s prosječnom plaćom u "privredi", a zatim dovesti taj paritet u odnos iz 2008. godine), a drugi je dostizanje dogovorene relativne ciljane razine cijene rada.

Osim osnovice treba isplatiti i dodatke, regrese i božićnice

Stoga Ribić upozorava da su Vladine obveze prema javnim i državnim službenicima znatno više od 1,8 milijardi kuna. Poručuje da su sindikati spremni na kompromis, ali to ne znači odustajanje ili prolongiranje ispunjenja njihovih zahtjeva unedogled.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša očekuje od Vladinih pregovarača prijedloge za rješavanje problema povećanja osnovice za šest posto, a bez toga ne može razgovarati o mogućoj odgodi primjene sporazuma.

Pleša upozorava da Vlada treba osigurati i sredstava za dodatke zaposlenima u državnim službama od 4, 8 i 10 posto, kako bi se s isplatom tih prava nastavilo i nakon prva dva mjeseca ove godine. Podsjetio je kako je Ustavni sud lani donio odluku da se nakon dvije godine uskrate od 1. siječnja ti dodaci moraju isplaćivati, osim ako se sa sindikatima drugačije ne dogovori.

Osim toga, budući da više ne vrijedi Zakon o uskrati, Pleša podsjeća da bi njihovi članovi trebali ove godine dobiti i regres i božićnicu u ukupnom neoporezivom iznosu od 2500 kuna.

Petrov se nada kompromisu

Vlada je u srijedu imenovala pregovaračke odbore za pregovore sa sindikatimao izmjenama kolektivnih ugovora za javne i državne službe i osnovici za plaće, a na njihovu je čelu potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Petrov je izrazio nadu u postizanje kompromisnog dogovora jer s Vladine strane postoji dobra volja, a nada se da će isto tako biti i na sindikalnoj strani, odnosno da su svi svjesni "situacije u kojoj se nalazimo".

U Vladin pregovarački odbor za kolektivne pregovore sa sindikatima javnih službi imenovani su i ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, ministar financija Zdravko Marić, ministar zdravlja Dario Nakić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

U Vladin odbor za kolektivne pregovore s državnim službenicima i namještenicima imenovani su i ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, ministar financija Zdravko Marić, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar pravosuđa Ante Šprlje i ministar obrane Josip Buljević. (Hina/Ma.B./M.Bol)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene