Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za Planinsku

Fiolić otvoreno na sudu: Složio sam 2,3 milijuna eura u kartonsku kutiju i odnio ih Sanaderu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanader je i u ovom slučaju na optužnicu rekao kako se ne osjeća krivim.

Na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je još jedno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, koji je u posljednjoj u nizu korupcijskih afera optužen da se okoristio preprodajom zgrade u Planinskoj ulici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Planinska Suđenje Sanaderu: Na klupi za svjedoke Čobankovićev tajnik Slika nije dostupna Slučaj Planinska Sud Čobankoviću oduzeo 'šalabahter' iz kojeg je čitao tijekom svjedočenja

Sanader je na početku suđenja rekao na pročitanu optužnicu kako se ne osjeća krivim. No, drugooptuženi mesar i bivši HDZ-ov saborski zastupnik, Stjepan Fiolić, sudu je priznao krivnju, kao i mesnice Fiolić, dok je trećeoptuženi Mladen Mlinarević sudu rekao kako se ne osjeća krivim.

Obranu je prvi počeo iznositi drugooptuženi Fiolić, koji je sudu ispričao kako je postao prijatelj sa Sanaderom i kako je ušao u politiku.

'Što možeš napraviti za mene?'

Vidno uzbuđeni Fiolić sudu je naglasio kako je njegovo prijateljstvo s bivšim premijerom bilo iskreno te da je vjerovao u njega i dok je bio u pritvoru u Austriji. Fiolić je rekao i kako je podržavao način na koji je vodio stranku i državu u početku.

Fiolić je sudu rekao i kako je bio iznimno ponosan kad mu je Sanader došao na otkrivanje skulpture bika u mesnici, u selu Hrašće.

'Kad sam kupio zgradu, Sanader me pozvao i pitao koliko sam to platio. Kaže mi, Štef, što možeš napraviti za mene, pred ulaskom smo u EU. Pitao sam ga koliko, rekao je milijun eura. Molio me da se zbog svojeg ugleda kandidiram za Sabor. Ne moraš ništa raditi, ne moraš se pripremati, samo se kandidiraj. Sanader je i dalje inzistirao da prodamo zgradu, ali ne direktno, nego preko banke. Predložio sam da to bude Hypo banka i oni su to prihvatili. Banka je tražila da napravimo elaborat i odabrali smo Mlinarevićev ured da to napravi', rekao je Fiolić.

'Uvijek sam bio poslušan i odgovoran', nastavio je Fiolić. 'Nisam nikad mogao Sanaderu reći ne. Nakon isplate Hypo banke, Sanader me pozvao i pitao kad ćemo riješiti proviziju od kupoprodaje. Razlika je bila 21 milijun i 600 tisuća kuna', rekao je Fiolić.

'Štef, novac mi treba za lobiranje za ulazak u EU'

'Nakon dva dana došao sam u Sanaderovu kuću i rekao mu koliki je iznos. Pitao me koliko mi možeš dati. Rekao sam dva milijuna eura, a on je inzistirao 2,3 milijuna eura, jer mu toliko treba. Uzeo sam novac od kuće, složio ga u kartonsku kutiju i odnio Sanaderu. Otvorio mi je vrata, stavio sam kutiju na pod i otišao', ispričao je Fiolić.

Fiolić je završio s iznošenjem obrane, nakon čega je uslijedilo unakrsno ispitivanje. Prvi je s ispitivanjem počeo njegov branitelj Ante Madunić.

Maduić je Fiolića pitao o vještačenju zgrade, kad ju je ovaj prvi put htio prodati. Fiolić mu je odgovorio kako je procjenu tražio Ivo Sanader. 'Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a, Čobanković i ja prišli smo Sanaderu i rekli da je napravljena procjena elaborata na 8,5 milijuna eura. Sanaderu sam rekao da sam zgradu platio 6 milijuna eura. Sanader je uzeo digitron i računao te rekao da bi se ta cijena mogla uvećati na 8,5 milijuna eura. Svaki put je bilo: Štef, novac mi treba za lobiranje za ulazak u EU', odgovorio je Fiolić.

Pokajanje

Fiolić na prvom iskazu u Uskoku nije rekao da je Sanaderu donio novac iz svoje kuće. Tad mu se supruga naljutila i zaprijetila da će ona sve reći istražiteljima. Fiolić je nakon toga sve priznao Uskoku, kao i to da je Sanaderove slike sakrio u svojoj lovačkoj kući.

'Sanader je kod nas čuvao i dva kofera s odijelima i kravatama. Došao je po njih, no slike nije uzeo', rekao je Fiolić.

Fiolić je opisao i kako je upakirao novac koji je u kutiji donio Sanaderu. Upakirao ga je u kutiju s naljepnicom 'Mesnice Fiolić'. U njoj je bilo 20 smotuljaka s novčanicama od 500 eura te stotinu smotuljaka s novčanicama od tisuću kuna.

Nakon toga Fiolić je zaključio: 'Žao mi je što sam to napravio, žao mi je što sam ušao u Sabor. Osramoćeni smo ja, moja obitelj i tvrtka'.

'Pomogao bih i crnom ciganinu, a kamoli ne Sanaderu'

S unakrsnim ispitivanjem počeo je Sanaderov branitelj Čedo Prodanović.

Prodanović je Fiolića upitao je li mu Uskok prijetio da će mu procesuirati sina i suprugu, ako ne tereti Sanadera. 'Ovo prvi put čujem. Ne znam zašto sam pušten iz zatvora i je li se tužitelj s tim složio, to pitajte njega. Sanader me tražio novce i sve što sam rekao je istina. Imao sam povjerenje u njega i on u mene, i nisam nikome rekao za proviziju', odgovorio je Fiolić.

'Sanaderu nisam mogao reći ne, jer sam imao povjerenja u njega. Malo smo zahladili odnose, nakon što sam mu isplatio proviziju i nakon što je moja supruga doznala za to. Ja bih pomogao i crnom ciganinu, a kamoli ne Sanaderu', dodao je Fiolić.

Čobanković priznao malverzacije

Mlinarevićeva tvrtka je 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja.

Tadašnji ministar Petar Čobanković priznao je malverzacije i nagodio se s USKOK-om pa ga je sud u ožujku na temelju sporazuma s tužiteljstvom osudio na jednogodišnju zatvorsku kaznu koja je zamijenjana radom za opće dobro.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

>> Sanaderova tajnica: Kod premijera nitko nije mogao nenajavljen

Na sudu bi se tijekom postupka trebalo ispitati 30-ak svjedoka, među kojima i Čobanković, ali i tadašnja premijerka Jadranka Kosor te ostali bivši članovi Sanaderove vlade. Oni bi trebali odgovoriti jesu li odluku o kupnji zgrade u Planinskoj donijeli pod pritiskom tadašnjeg premijera.

Fiolić je nakon uhićenja u travnju prošle godine priznao prodaju zgrade po uvećanoj cijeni, tvrdeći da je sav novac ostao kod njega. No, naknadno je promijenio iskaz rekavši da je oko 17 milijuna kuna odnio Sanaderu na njegov zahtjev.

Kako bi pobila Fiolićevo priznanje Sanaderova obrana zatražila je na pripremnom ročištu novo vještaćenje, ali i ispitivanje novinara koji su pisali da je Fiolić novac od prodaje zgrade u Planinskoj potrošio na izgradnju kuće.

Fiolićev branitelj je, pak, takve tvrdnje nazvao neistinitima i rekao da će se o mogućem ispitivanju novinara odlučiti tijekom suđenja. Iako je priznao krivnju Fiolić se nije nagodio, jer se s USKOK-om razišao oko visine štete koju bi morao nadoknaditi. No, nada se da će sud kod izricanja presude cijeniti njegovo priznanje.

Kao i u svim dosadašnjim postupcima Sanader tvrdi da je i u slučaju Planinska žrtva montiranog postupka i 'križarskog rata' kojega protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Sutkinja Jasna Smiljanić rasprave je osim za 17. i 18 travnja zakazala i za 15. i 16. svibnja, 19. i 20. lipnja te 17. i 18. srpnja ove godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene