Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Profesori i roditelji nezadovoljni

Počinje novo polugodište: Učenici se vraćaju u školske klupe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola ponovno sjeda u školske klupe nakon trotjednog zimskog odmora. Počinje drugo polugodište kojemu se učenici vesele, dok roditelji i nastavnici nisu zadovoljni.

Još se ne zna hoće li biti štrajka no učitelji i profesori u borbi za svoja prava kažu da su spremni ići do kraja. Njih gotovo 14.000 potpisalo je peticiju za smjenu ministra Jovanovića - nezadovoljni su njegovim radom i odnosnom prema školstvu i struci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirala policija Uzbuna u zagrebačkoj školi, učiteljica se s učenicima zaključala u učionicu: "U šoku smo. Sjetite se što je bilo u Beogradu" Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja

Posljednji im je primjer - neisplata naknada za prijevoz koja je isplaćena tek neki dan, dakle u siječnju jer Ministarstvo nije imalo novaca za isplatu. Izgleda, jedini koji se vesele početku drugog polugodišta su učenici kojima se u ovoj školskoj godini ništa bitno nije promijenilo. Naime, pola milijuna učenika od sutra je ponovno u školskim klupama.

Već drugu godinu za redom na polugodištu se ocjene ne zaključuju pa mnogi tek sad počinju marljivo učiti. 'U drugom polugodištu ćemo morati stisnuti malo više kakobi poboljšali ocjene', kazao je Marko Barković, učenik 1. razreda srednje škole.

Prosvjetnim radnicima isplaćene naknade za prijevoz i zaostaci

Morat će 'stisnuti' i roditelji koji će sljedeće školske godine ponovno kupovati nove knjige. 'Mi imamo četiri sina u obitelji i mali broj knjiga mogu jedan drugome posuditi i naslijediti što je, zapravo, žalosno. Mogli su se komotno, da je sustav uređen kako treba, sva četvorica su školovati s istim knjigama', kazao je Mario Barković.

I pred učiteljima i profesorima je borba za zadržavanje postojećih prava jer slijedi novi kolektivni ugovor. Sindikati najavljuju oštru borbu za prava učitelja i profesora. Ministru će u svemu ovome trebati saveznici na svim stranama. On je, zapravo, jedan od onih političara koji ima jedan poseban talent, a to je da pretvara i nekakve gotovo saveznike u protivnike. A njemu će sad trebat pravi saveznici. Vidimo da ih u zbornicama nema', kazao je predsjednik Preporoda Željko Stipić. Bude li trebalo, kažu sindikalisti, krenut će i u štrajk kako bi se izborili, odnosno zadržali svoja prava.

No, promjene u školstvu prema najavama iz Vlade, nastavljaju se. Naime, jedna od devet mjera u reformi države koje je nedavno najavila ministrica Milanka Opačić odnosi se na školstvo - do sljedeće godine napravit će se nova mreža škola, mnoge s manje od pet učenika bi se trebale zatvoriti. Dakle, pred učiteljima i profesorima teška je godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene