Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREMINUO MUŠKARAC

Inspekcija stigla u čakovečku bolnicu. Komora: "Ako se utvrdi pogreška medicinske sestre, odlučit će se o pokretanju postupka"

Sonja Tošić Grlač, predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec
Sonja Tošić Grlač, predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Foto: DNEVNIK.hr
Tijelo 62-godišnjaka koji je preminuo na hemodijalizi nakon što mu je ubrizgano nedopušteno sredstvo, po neslužbenim informacijama dezinficijens, prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, gdje će danas biti obavljena obdukcija.

U Županijskoj bolnici Čakovec danas počinje izvanredni nadzor zbog tragedije u kojoj je u utorak tijekom hemodijalize preminuo 62-godišnji muškarac. Po dosad poznatim podacima, došlo je do zatajenja organa zbog ubrizgavanja nedopuštenog sredstva.

Pročitajte i ovo Trafostanica u Puli - 4 Nesreća na radu Drama u Puli: Radnika udarila struja na trafostanici, drugi od šoka doživio infarkt Doktor drži bebu pronađenu u košu za smeće KB Sveti duh Ovo je beba pronađena u smeću: "Zovemo ga Ivan, a evo kako je dobio ime"

Predsjednica Upravnog vijeća bolnice dr. Sonja Tošić Grlač jučer u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem nije zanijekala neslužbenu informaciju da je nedopušteno sredstvo bilo dezinficijens te je rekla da dvije medicinske sestre koje su tada bile uz pacijenta do daljnjega ne rade.

Danas je kazala da su policija i državno odvjetništvo bili u bolnici i da istražuju događaj te da se sastaje bolnička interna komisija, koja će ispitati sve izjave koje su dali zaposlenici uključeni u slučaj.

"Danas će biti mišljenje komisije, ako ne danas, onda sutra. Na osnovu tog mišljenja ili čak mimo njega ministar zdravstva Beroš šalje inspekciju Ministarstva. Neovisno o tome, institucije, policija, državno odvjetništvo, rade paralelno svoj posao", rekla je predsjednica Upravnog vijeća čakovečke bolnice.

Oko podneva stigla je informacija da je u bolnicu stigla inspekcija Ministarstva zdravstva te se provode izvidi zajedno s internom kontrolom same bolnice.  

Sonja Tošić Grlač, predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Sonja Tošić Grlač, predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec (Foto: DNEVNIK.hr)

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao nam je da danas počinje izvanredni nadzor te poručio: "Kada dobijem potvrdu, moći ću govoriti o okolnostima." 

Iz policije je potvrđeno da je obitelj 62-godišnjaka u utorak u kasnim večernjim satima prijavila "sumnjivu smrt" svojeg oca, a o svemu je obaviješteno i nadležno državno odvjetništvo koje je naložilo provođenje hitne obdukcije. "Državno odvjetništvo je nakon saznanja o događaju dužno postupati po službenoj dužnosti i postupa radi utvrđivanja činjenica na temelju kojih će odlučiti o mogućoj kaznenoj odgovornosti fizičkih i pravnih osoba u ovom slučaju", kazao nam je Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Tijelo je prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u zagrebačkoj Šalati, gdje će danas biti obavljena obdukcija. Njezini bi rezultati mogli biti poznati tek za nekoliko tjedana zbog kompleksnosti cijelog postupka. Utvrdi li se krivica za nesavjesno liječenje, počinitelju prijeti kazna zatvora do 12 godina.

Komora o pokretanju postupaka protiv medicinskih sestara

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) izrazila je u četvrtak sućut obitelji pacijenta preminulog tijekom hemodijalize u čakovečkoj bolnici i najavila da će, utvrdi li se da se radilo o pogrešci medicinske sestre, odlučiti o mogućem pokretanju postupka pred Sudom HKMS-a.

HKMS u priopćenju poziva javnost i medije da ne donose a priori javnu osudu o krivnji prije nego što nadležna državna tijela utvrde sve relevantne činjenice.

"Nakon što HKMS dobije službeni dokument od Ministarstva zdravstva o nalazu zdravstvene inspekcije vezano za okolnosti ovog tragičnog događaja, odlučit će o eventualnom pokretanju postupka pred Sudom Komore, sukladno nalazu resornog ministarstva, ako taj nalaz doista utvrdi da se radi o pogrešci medicinske sestre", stoji u priopćenju.

Predsjednik HKMS-a Mario Gazić kaže da godinama upozoravaju na značajan nedostatak medicinskih sestara i njihovu preopterećenost opsegom posla i brojem pacijenata.

Zbog epidemije koronavirusa medicinske sestre, kao i svi drugi zdravstveni djelatnici, imaju dodatno otežane uvjete rada i dodatno radno opterećenje, a u čakovečkoj bolnici do pune sistematizacije radnih mjesta i optimalnog funkcioniranja nedostaje čak šezdesetak medicinskih sestara, navodi Gazić.

Za teže povrede pravila Sud HKMS-a može izreći različite mjere: ukor, javni ukor, novčana kazna, privremeno oduzimanje odobrenja za samostalan rad (licence) od mjesec dana do godine dana i trajno oduzimanje odobrenja za samostalan rad.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene