Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puni se i Lokvarsko jezero

Ćudljivo ljeto: Gorani počeli sezonu grijanja, temperatura naglo pala - "Jutros je bilo 12 stupnjeva"

Aktualno Galerija Lokvarsko jezero Lokvarsko jezero Foto: Dnevnik Nove TV Lokvarsko jezero Lokvarsko jezero Foto: Dnevnik Nove TV Vatra u kaminu - 3 Vatra u kaminu - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Vatra u kaminu - 2 Vatra u kaminu - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Vatra u kaminu - 1 Galerija 1/5 >>
Jaka kiša pogodila je Istru i Kvarner u srijedu. Ponegdje su se, u ranim poslijepodnevnim satima, pojavile i urbane bujične poplave kao, primjerice, u Labinu i okolici koje su preplavile prometnice, ali se voda brzo i povukla. U gorju pak značajan pad temperature zraka uz kišu, a reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen donosi više.

Goran Popović u srijedu je nakon dugo vremena zapalio prvu vatru u svojem domu u Crnom Lugu. Kroz šalu kaže dosta kasno ove godine jer se inače već nakon blagdana Velike Gospe počinje dimiti iz goranskih dimnjaka. "Puno je kiše kod nas, evo sad smo založili, neki gosti nam dolaze, mi smo navikli, ali oni nisu, pa da bude OK." On je i dalje u kratkim rukavima jer, kako kaže, "za nas je ovo ovdje sasvim normalno."

Nije ni čudo što je bilo potrebno naložiti danas u Gorskom kotaru. Temperatura zraka naglo je pala ovih dana nakon dugog toplog ljeta. "Jutrošnja je bila 12,8, jučer 14,1, dok je inače jutarnja bila 15,16, no maksimalna dnevna bila je viša od 30 posljednjih desetak dana", rekao je Neno Štimac, čuvar prirode NP-a Risnjak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sarajevska cesta Pokušaj ubojstva u Novom Zagrebu: Posvađali se i potukli, 45-godišnjak izbo 35-godišnjaka

Kišno, vlažno i tmurno vrijeme obilježilo je dan na Kvarneru. U Istri i na Cresu problema je bilo s bujičnim urbanim poplavama koje su nastale uslijed velikih količina kiše. A kiši su se posebno veselili stanovnici Lokava jer se nakon dva mjeseca ponovno počelo puniti Lokvarsko jezero, isušeno zbog remonta.

Toni Štimac, načelnik Općine Lokve, nije skrivao zadovoljstvo: "Napokon se vraća jezero, ono što Lokvarci vole svoju lokvu, evo iza nas se pomalo puni. Očigledno neće biti pomalo, nego je neki ubrzani ritam, ali do Nove godine nadam se da će jezero biti puno, a pogotovo se veselimo sljedeće godine po ljeti, kada ćemo se napokon vratiti na kupanje."

Iz HEP-a kažu da će se jezero puniti sljedećih nekoliko mjeseci, ovisno o količini kiše koja bude padala. A osim u jezeru koje im je toliko nedostajalo, Lokvarci od danas uživaju i u prvim ljetnim vatrama u pećima.

Pročitajte i ovo Konflikt oko Gorskog Karabaha - 5 Staro žarište Na pragu Europe tinja novi veliki sukob - glad hrani mržnju: ''Ljudi satima čekaju u redu za kruh i padaju u nesvijest''

"Danas prvi dan došao sam s posla i hladno je, supruga je došla malo prije pa je ona naložila. Smočili smo se vani jer je padala kiša, a radimo vani. Lijepo je navečer malo naložiti da možeš biti u kratkim rukavima", objašnjava Renato Ćop, stanovnik Lokava. Ne pada teško cijepanje i priprema drva Goranima, koje je dosad vrijeme poštedjelo. "Gorani kažu da su na svašta naučeni, pa i na to", nadovezao se Ćop.

Naučili su i Riječani na obilne i jake kiše i bujične poplave. Nasreću, riječki vatrogasci nisu imali previše posla. A sezona grijanja u Gorskom kotaru je počela.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene