Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka o studiji izvanraspravna

Počelo suđenje zbog izdavanja ekološke dozvole za TE Plomin C

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Upravnom sudu u Rijeci danas je održano prvo ročište u sudskom postupku koji je pokrenut temeljem tužbe ekoloških udruga Zelena akcija i Zelena Istra, nekoliko građana s područja Labinštine te Istarske županije protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja ekološke dozvole za izgradnju termoelektrane Plomin C.

Prihvaćen je prijedlog tužitelja da se na iduće ročište, koje će se održati 11. listopada ove godine, pozove kao svjedok Davor Škrlec, predsjednik Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš termoelektrane Plomin C.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Slika nije dostupna Ekološka dozvola zakonita Ministra Zmajlovića razveselila presuda za Plomin C

>> Zmajlović: Za Plomin C ugljen je racionalno rješenje

Na konferenciji za novinstvo održanoj nakon ročišta pravnik Zelene akcije Enes Čerimagić je izvijestio da su tužitelji zatražili i da se u dokazni materijal uvrsti studija Greenpeacea o utjecaju na okoliš termoelektrane, izrađenu primjenom metodologije Europske agencije za okoliš. U studiji je procijenjeno da će termoelektrana tijekom predviđenog djelovanja od 40 godina izazvati čak 680 preuranjenih ljudskih smrti.

O prihvaćanju ove studije odlučit će sud izvanraspravno. No, Čerimagić je ocijenio skandaloznim što je ovom prilikom Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zatražilo odbacivanje ove studije kao dokaznog materijala i to zbog procedrualnih razloga, odnosno zbog toga što rezultati te studije nisu iznijeti ranije, a da se uopće nije osvrnulo na sadržaj i metodologiju studije.

Čerimagić je kazao da se tužitelji smatraju da u ocjeni Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš termoelektrane, kojoj je bio na čelu Davor Škrlec, nisu uzete u obzir druge opcije energenta termolektrane osim ugljena iako, po njihovim procjenama, ugljen ima daleko najlošiji utjecaj na ljudsko zdralje i okoliš. Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić ustvrdila je da ishod ovog pravnog spora odlučuje i o sudbini cjelokupnog projekta Plomin C. Zelena Istra je stala u obranu prava građana Istre na čisti zrak i vodu, navela je.

Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić istaknuo je da bi ova termoelektrana donijela negativne učinke, osim na polju zaštite okolišta i zdravlja građana i u financijskom smislu. Naime, kazao je, negdje na polovici vijeka djelovanja termoelektrane, odnosno nakon 20-tak godina, Hrvatska bi morala plaćati penale zbog prekoračenja dopuštene količine ispuštenih stakleničkih plinova u atmosferu, čemu bi znatno pridonosila i TE Plomin C. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene