Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskaz će dati na kraju suđenja

Rončević: Mesić je sve ove godine vjerovao krivim ljudima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rončević i Bačić su izjavili da se ne osjećaju krivima.

Bivši ministar obrane Berislav Rončević rekao je danas na suđenju u 'aferi kamioni' da je Mesić sve ove godine vjerovao krivim ljudima i to mu zamjera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera 'kamioni' Suđenje Rončeviću nastavlja se nakon gotovo tromjesečne stanke Slika nije dostupna Suđenje Rončeviću Vještakinja: Kamioni su preplaćeni za 10,2 milijuna kuna

prvi član vlade optužen da je tijekom obnašanja dužnosti državni proračun oštetio za više od deset milijuna kuna, jutros se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje mu se sudi za zlouporabu položaja i ovlasti u nabavi vojnih kamiona 2004. godine.Uz bivšeg ministra u aferi kamioni optužen je i njegov pomoćnik Ivo Bačić koji se također u zgradi suda na Zrinjevcu pojavio nešto prije 9 sati.

>> 'Neću si oprostiti što sam digao ruku za taj Zakon'

Rončević i Bačić nakon čitanja optužnice su izjavili da su razumjeli optužnicu i da se ne osjećaju krivima. Kazali su da će svoje iskaze dati na kraju suđenja.

Zamjenici ravantelja USKOK-a tvrde da činjenice jasno ukazuju da su zloporabili položaj favorizirajući jednog ponuđača tvrtke Eurokamion iako su znali da ta ponuda nije najbolja. Obrana odgovara da drugi, MAN kamioni nisu ispunjavali tehničke karakteristike, bili su manji od pet tona nosivosti nego je bilo potrebno po natječaju. Sve će, kažu, dokazati kad u nastavku krene unakrsno ispitivanje vještaka.

USKOK-ova optužnica ih tereti da su od tvrtke 'Eurokamioni' kupili 39 vojnih kamiona marke 'Iveco' za 34,4 milijuna kuna. USKOK tvrdi da su 'Ivecovi' kamioni bili skuplji za 10,2 milijuna kuna od najniže cijene koju je na natječaju ponudila zagrebačka tvrtka 'Man Importer'. No, za razliku od tužiteljstva bivši čelnici Ministarstva obrane tvrde da MAN-ovi kamioni nisu udovoljavali traženim tehničkim uvjetima.

390 dokumenata i 29 svjedoka

USKOK-ovi tužitelji već su kazali da optužnicu temelje na 390 dokumenata, iskazima 29 svjedoka te nalazima vještaka koji tvrde da su i jeftiniji kamioni zadovoljavali sve potrebe HV-a. Obrana će, pak, takva mišljenja pokušati osporiti nalazima svojih vještaka koji tvrde da u nabavi kamiona nije bilo nezakonitosti ili korupcije.

Nakon smjene s dužnosti Rončević je aktivirao mandat u Saboru, gdje je kao zastupnik vladajućeg HDZ-a, među ostalim, glasovao i za izmjene Zakona o kaznenom postupku kojim je sudsku istragu u korupcijskim slučajevima zamijenila tzv. državnoodvjetnička. Jedan od prvih slučajeva na kojem su nove odredbe primijenjene bila je upravo afera kamioni, a Rončević je ostao zapamćen i po izjavi da si nikada neće oprostiti što je podigao ruku za te zakonske izmjene. (D.Ma./I.P./H)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene