Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporaba položaja i ovlasti

Počelo suđenje bivšim dužnosnicima osječke 'Pivovare'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na osječkome Županijskom sudu počelo je suđenje bivšem predsjedniku Uprave osječke 'Pivovare' Miroslavu Oliću i još četvorici dužnosnika te tvrtke, optuženima za nekoliko kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te za krivotovorenje službene isprave.

Uz Olića optuženi su bivši član Nadzornog odbora 'Pivovare' Ante Gucić te bivši dužnosnici tvrtke Viktor Darojković, Vladimir Fekete i Miroslav Kovačević koji su nakon čitanja optužnice osječkoga Županijskog državnog odvjetništva izjavili da se ne smatraju krivima.

Pročitajte i ovo More u japanskom gradu promijenilo boju Ne zove na kupanje VIDEO Neobična pojava šokirala stanovnike! Pogledajte kako je more preko noći postalo crveno PR Budweiser Budvara Znaš li gdje se nalazi Republika piva?

Okrivljenici Olić, Darojković, Fekete i Kovačević optuženi su da su tijekom 2005. i 2006. godine, kao odgovorne osobe osječke 'Pivovare', radi izbjegavanja plaćanja trošarine i PDV-a, sastavljali neistinitu dokumentaciju kojom su umanjili stvarno proizvedenu količinu piva, čime su izbjegli platiti ukupno 2,20 milijuna kuna trošarina i PDV-a te pribavili protupravnu imovinsku korist 'Pivovari' d.d., a za tu svotu oštetili Republiku Hrvatsku.

Prvookrivljenog Olića tereti se da je tijekom 2005. i 2006. kao odgovorna osoba 'Pivovare' d.d., radi izbjegavanja plaćanja propisanih doprinosa, poreza i prireza, nekoliko puta naredio svojim tajnicama da sastavljaju fiktivne putne naloge na temelju kojih su podizale novac i plaćale razne obveze tvrtke, čime je izbjegnuto plaćanje spomenutih obveza prema proračunima i fondovima od 69.924 kune.

Optužnica je podignuta i protiv Trgovačkog društva 'Pivovara' d.d., koje se tereti da je radnjama okrivljenika steklo protupravnu nepripadnu dobit od 2,27 milijuna kuna.

Optužnica tereti okrivljenike Olića, Darojkovića i Gucića da su kao odgovorne osobe 'Pivovare' d.d. dva puta 2005. godine iskoristili položaj i isporučili 408 bačava s 20.400 litara piva Anti Guciću. Po unaprijed utvrđenom dogovoru, to pivo nisu fakturirali i naplatili, nego su uništili prateću dokumentaciju, čime su mu pribavili protupravnu imovinsku korist od 156.696 kuna.

Svjedok Petar Paulik, koji je u 'Pivovari' tijekom 2006. bio zadužen za evidenciju o mjesečnoj proizvodnji piva, rekao je kako je jednom prigodom pozvan u Feketeov ured na sastanak na kojemu je bio i optuženi Olić te da su mu oni rekli da jedan dio proizvodnje ne treba službeno evidentirati jer su velike količine piva na skladištu.

Rekao je da ih je upozorio kako to nije dopušteno i ustvrdio kako mu je Fekete rekao da se to mora napraviti jer je tako naređeno, ali se ne sjeća je li kazao tko je to naredio. Svjedok je tijekom iskaza napomenuo kako se ne može sasvim sigurno sjetiti koji se dio razgovora odnosi na okrivljenog Olića, a koji na Feketa. Suđenje se nastavlja ispitivanjem novih svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene