Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kilometar od centra Osijeka

Počelo razminiranje najgušćeg minskog polja u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najgušće minsko polje u Hrvatskoj nalazi se samo kilometar od središta Osijeka, na lijevoj obali Drave. Tamo je zakopano više od 1.000 protutenkovskih mina.

Šuma na lijevoj obali Drave skriva najmanje 1.000 protutenkovskih mina. 'To je prostor od 26 hektara, s tim da pretpostavljamo da se minsko polje i nastavlja. Koliko je to mina? Vjerojatno na tusuće. Točno ćemo znati kad sve odradimo', kazao je pirotehničar Davor Družijanić iz tvrtke Mungos Razminiranje.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

Osječka šuma od mina bi trebala biti očišćena do kraja siječnja. Hrvatska se mina mora riješiti do kraja 2019. godine. Na to nas obvezuju međunarodne konvencije.

'Par udarnih godina bi nam trebalo po 500 milijuna kuna, što je duplo nego što imamo sada na raspolaganju. Tako bismo pristigli i ulovili taj tempo i 2019. bi Hrvatska trebala biti čista od mina', kaže Mladen Crnković iz Hrvatskog centra za razminiranje.

Razminiranje jednog četvornog kilometra stoji 10 milijuna kuna. Za razminiranje preostalih 765 četvornih kilometara Hrvatskoj je potrebno 7 milijardi i 650 milijuna kuna. 'Nadamo se da će 2014.,2015. i 2016. godina biti 'vankrizne' i da će biti više financijskih sredstava', kaže Crnković.

Nedostatak novca nije jedini problem koji muči pirotehničare. Veliki problem su kradljivci znakova koji upozoravaju na mine. Tako su ovih dana u okolici Osijeka uhićena dva počinitelja s ukupno 16 znakova. Jedan ih je prodavao u staro željezo a drugi ih koristi na svom pašnjaku kako bi zaštitio ovce od krađe. Skidanje znaka kažnjava se s 10.000 kuna. No to je ništa naspram opasnosti koja vreba iz minskoga polja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene