Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvijestio DORH

Počelo ispitivanje pripadnika Danskog bataljuna o ratnom zločinu u Dvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je na sudu u Kopenhagenu započelo ispitivanje pripadnika Danskog bataljuna UN-ove mirovne misije koji su neposredno svjedočili zločinu u Dvoru na Uni.

U Kopenhagenu je, u sudu za Grad Kopenhagen, danas počelo ispitivanje pripadnika Danskog bataljuna, iz mirovne misije UN-a (pripadnici snaga UNPROFOR-a) koji su 8. kolovoza 1995. bili neposredni očevici ratnog zločina u Dvoru na Uni kada su za sada nepoznate osobe u vojnim odorama u prostorijama škole i ispred škole ubile dvanaest civila, većinom hendikepiranih, izvijestilo je večeras Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH)

DORH je na svojim internetskim stranicama izvijestio da su danas ispitana dva pripadnika Danskog bataljuna, dok će sutra tijekom dana biti ispitana još dva svjedoka. Nakon provedenih ispitivanja tih svjedoka nastavit će se istraživanja i ispitivanja svjedoka u Hrvatskoj kako bi se prikupili dokazi o počiniteljima.

Kako se zločin dogodio na području razdvajanja oružanih snaga Hrvatske vojske i pripadnika srpskih postrojbi, tako uz dopuštenje danskog suda, četvoricu pripadnika Danskog bataljuna ispituju uz predstavnike DORH-a i pripadnici Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije.

'Nakon dugog čekanja, na zajedničko je traženje dobiveno odobrenje Ujedinjenih naroda za ispitivanjem. Iskazi pripadnika Danskog bataljuna su važni budući da ti svjedoci kao neposredni očevici zločina mogu imati korisna saznanja o mogućim počiniteljima', navodi DORH.

Sisačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je lani u travnju da policija provodi kriminalistička istraživanja teškog ratnog zločina u Dvoru 1995. godine, ali da se još ne zna identitet počinitelja koji su tada ubili jedan bračni par i deset mentalno oboljelih osoba.

Navelo je pritom da je sisačko-moslavačka policija dostavila 6. rujna 2006. izvješće o ratnom zločinu protiv civila. Zločine su, prema saznanjima, počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, koji su prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. osim jednog bračnog para, ubili i desetero mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koji su ranije dovezeni iz Petrinje.

Također je zatražena pretraga baze podataka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u cilju prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi odvjetništvu pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinitelja zločina.

Zbog tog zločina lani u travnju istragu je pokrenulo i srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, nakon izjave danskog vojnika o stradanju civila u Dvoru.

Pročitajte i ovo Vojni rok - 4 Zbog ruske agresije Još jedna europska država uvodi obvezni rok za žene: Bit će tek treća u svijetu koja ga ima Søren Pape Poulsen U 52. godini Preminuo vođa danskih konzervativaca: "Zadnje što je doživio bio je veliki pljesak stranačkih kolega"

>>DORH će zbog ratnog zločina u Dvoru ispitati danske pripadnike UN-a

Danska televizija BT je, naime, prošlog proljeća objavila prilog u kojemu je danski vojnik posvjedočio da danski vojnici u sastavu UN-a 1995. nisu reagirali kada je veći broj ljudi "u maskirnim uniformama", pred njihovim očima ubio mentalno bolesne osobe koje su se skrile od rata u školi u Dvoru. Ni u tekstu ni u video prilogu danske televizije ne govori se o tome tko su počinitelji zločina. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene