Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bageri na dijelu blokirane ceste

Počeli radovi kod odrona, ali na tunelu, ne na micanju stijene!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Biokovo iznad Makarske stigli su bageri koji će raditi na prilazu tunelu kojim će se zaobići golemi odron na predjelu Stupica koji već četiri i pol mjeseca posve blokira cestu Makarska - Vrgorac. Tunel dug oko 230 metara probijat će tvrtka Vijadukt.

Prvi bager jutros je 'navalio' na stijene Biokova. Za sada se uređuje tek prilaz portalu tunela, a žešći radovi kreću u petak. Hrvatske ceste su za izvođača izabrale tvrtku Vijadukt. 'Bit će to prvi put tako zahtjevno, a uvijek je zanimljivo kad je nešto prvi put', kazao je geodet Ivica Bakota.

Pročitajte i ovo Pukotina na cesti na zagrebačkom Pantovčaku Aktiviralo se klizište VIDEO Od ovoga je krenuo odron na Pantovčaku: Iz asfalta curi voda, pukotina se proširila duž ceste Slika nije dostupna Ministar mijenja mišljenje Kalmeta zbog kritika raspisuje natječaj za bušenje tunela

Stijena koja se prije četiri i pol mjeseca odronila i samo srećom nije poklopila automobile i putnike cijelo je vrijeme stajala na istom mjestu. Mnogi su sugerirali da je se minira ili razbije čekićima bagera. Stručnjaci su vrtjeli glavom, i rekli da je čitav taj teren trusan i sklon odronima. Stoga su taj dio odlučili zaobići tunelom, a alpinisti još ruše stijene koje bi mogle pasti. Tunel će ući stotinjak metara prije odrona, kroz planinu ga polukružno zaobići i izaći stotinjak metara iza odrona. Sve bi trebalo biti gotovo do početka srpnja.

'Nikada nismo kasnili ni na drugim terenima na autocesti i drugdje pa zašto bi sada', kazao je Vijaduktov voditelj gradilišta Darko Badovinac.  

>> Biokovo: Nema micanja stijena - buši se tunel od 25 milijuna kuna

Kako kamene gromade mjesecima blokiraju cestu Makarska - Vrgorac mještani se provlače ispod stijena. Druga opcija su daleko duži putevi zaobilaznim cestama. Vrgorčani u Makarsku idu tako da parkiraju s one strane odrona, provuku se ispod stijene, a na drugoj strani ih čeka automobil. Riskiranje života je ovdje postalo svakodnevica pa strahuju i od kašnjenja radova na tunelu. Mole da im se asfaltira stara makadamska cesta preko Biokova. 'To bi stajalo oko 3 milijuna kuna', kazao je načelnik Općine Podgora Ante Miličić te podsjetio da  turistička sezona starta već od Uskrsa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene