Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Neće biti godišnjeg"

NSK se priprema za europske lidere: Osim radnika, pune ruke posla imaju i – sigurnosne službe

NSB (Foto: Dnevnik.hr) - 1
NSB (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija NSB (Foto: Dnevnik.hr) - 1 NSB (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr NSB (Foto: Dnevnik.hr) - 2 NSB (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 NSB (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Nakon izbora za EU i konstituiranja Europskog parlamenta i Europske komisije Hrvatska će preuzeti predsjedanje Europskom unijom, što će trajati od siječnja do lipnja 2020. Čelnici vlada i država zasjedat će u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).

Umjesto studenata pred zagrebačkim NSK-om sve je više radnika. Što se više približavate samoj zgradi, to je više i strojeva, a unutra je nesnosna buka. Radove nadzire idejni autor rekonstrukcije, ali i jedan od projektanata NSK-a Velimir Neidhardt.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza europskih zemalja Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj"

"Mi smo pripremili nacrt koji je u skladu s tehničkim i sigurnosnim zahtjevima", rekao je Neidhardt.

Dok su na nižim katovima radovi odmakli, u najvažnijoj dvorani tek slijede. Ondje će sjediti šefovi država i vlada. Građevinari su u utrci s vremenom jer do petog prosinca sve mora biti gotovo, zbog čega, rekao je Neidhardt, "neće biti godišnjega".

Osim radnika, pune ruke posla imaju i službe sigurnosti.

"Mi smo pripremili nacrt koji je u skladu s tehničkim zahtjevima", rekao je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Frka-Petešić koordinira organizaciju predsjedanja, građevinske radove i kaže da je zadovoljan izborom zgrade.

"Veseli nas što smo odabrali zgradu koja je simbol hrvatske pismenosti", rekao je. "Odabrana je jer i prometno olakšava pristup i neće se remetiti promet. Osim toga, zgrada neće biti zatvorena."

Kada sve završi, obnovljeni prostor dobiva nove vlasnike. Naime, HNK će dramu preseliti u obnovljene prostorije. Na mjesta gdje će biti Plenković, Merkel i Macron doći će glumci, a prva će predstava biti u rujnu 2020. Isto tako, NSK će odmah dobiti nekoliko tisuća kvadrata obnovljenog prostora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene